10 Manfaat Kesihatan memelihara Kucing

10 Manfaat Kesihatan memelihara Kucing 

Pakar Pakar kesihatan mutakhir ini merumuskan punca penyakit kronik ialah tekanan perasaan atau ‘stress’. Tekanan perasaan mengganggu penghasilan hormon jika tidak dikawal oleh hormon melatonin boleh  meningkatkan tekanan darah dan seterusnya merosakkan organ organ dalaman badan.

Hormon melatonin dihasilkan

Satu satu cara  meredakan  masalah tekanan perasaan ialah melalui  interaksi dengan kucing.

Kucing memang  memiliki keupayaan sebagai haiwan terapi berupaya mencetuskan hormon kasih sayang dikalangan manusia. Hormon

Ringkasnya menjaga  kucing sebagai haiwan kesayangan  adalah baik untuk kesihatan anda. Mereka adalah penyembuh yang hebat dan membantu anda menjimatkan beban dalam bil perubatan.

 

Perjalanan anda kepada doktor berkurangan kerana mempunyai kucing. Bayangkan apa yang boleh anda lakukan dengan penjimatan ini!

Berikut adalah cara kucing berjaya membuktikan bermanfaat kepada kesihatan kita.

 

10 manfaat kesihatan hidup dengan kucing:

10. Persahabatan

Apabila anda mempunyai kucing, anda merasa kurang kesepian daripada jika anda tidak mempunyai satu. Kucing adalah makhluk yang sangat mahir dan ikatan dengan mereka membantu kami banyak. Mereka yang tidak berada dalam hubungan dan berasa kesepian harus memilih menjaga kucing. Persahabatan telah terbukti bermanfaat untuk kesihatan anda, dan kucing tidak kurang daripada sebuah syarikat daripada seseorang. Lihat juga,  Top 10 Kebanyakan Kucing Baka Aneh .

9. Autisme

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

manfaat kesihatan hidup dengan kucing

Ia telah mendapati bahawa kucing yang kucing menenangkan  kanak-kanak autistik . Apa haiwan peliharaan yang lebih baik untuk mendapatkan anak autis daripada kucing. Bukan sahaja ia akan menjadikannya syarikat tetapi juga membantunya dengan keadaan perubatannya. Adakah terdapat cara yang lebih semula jadi dan berkesan untuk membantu anak-anak seperti itu? Mereka mendapat rakan sekerja dan masalah mereka juga dijaga. Penyelidik percaya ini adalah salah satu daripada 10 manfaat kesihatan utama hidup dengan kucing.

See also  Lakaran digunakan polis soviet mengenal pasti suspek mengikut etnik

8. Terapi Purr

manfaat kesihatan hidup dengan kucing

Purr kucing menenangkan bukan sahaja untuk saraf kita tetapi ia juga mempunyai sifat penyembuhan. Purr kucing datang dalam julat frekuensi terapeutik perubatan – dari 25 hingga 150 Hz – menjadikannya agen penyembuhan untuk tulang. Faedah tidak terhad kepada tulang walaupun; ia juga membantu dalam melegakan kesakitan, mengurangkan bengkak, penyembuhan luka dan memperbaiki otot dan tendon. Nah, kelihatan seperti purring adalah salah satu daripada 10 manfaat kesihatan hidup dengan kucing.

7. Meningkatkan kekebalan

manfaat kesihatan hidup dengan kucing

Ini berfungsi terutamanya untuk bayi. Mempunyai kucing ketika mereka sedang membesar membantu menguatkan imuniti mereka. Mereka kurang mendapat jangkitan, alahan dan simptom saluran pernafasan kemudian jika mereka terdedah kepada kucing pada tahun pertama mereka. Telah dijumpai bahawa kanak-kanak yang tumbuh dengan haiwan peliharaannya lebih sihat daripada yang tidak. Ideanya ialah mendedahkan mereka kepada alergen pada awalnya membantu mereka mengembangkan imuniti yang diperlukan. Oleh itu, mempunyai kucing yang bermanfaat adalah sangat bermanfaat.

6. Tingkatkan mood anda

manfaat kesihatan hidup dengan kucing

Masa membelanjakan dengan kucing membantu meningkatkan mood anda. Jika anda berasa rendah, bermain dengan kucing anda atau semata-mata menghidangkannya. Ia akan menyebabkan serotonin dibebaskan yang merupakan bahan kimia yang baik yang  dihasilkan dalam tubuh anda , dengan itu mengangkat semangat anda. Apabila anda gembira, badan anda juga terasa baik dan sihat.

See also  ????️ Polis siasat video wanita didera

5. Tekanan Pertempuran

manfaat kesihatan hidup dengan kucing

Dalam salah satu daripada banyak faedah kesihatan hidup dengan kucing sebagai haiwan kesayangan, ia membantu tahap kortisol di dalam badan anda untuk dihalang. Bahan kimia ini dihasilkan disebabkan oleh  tekanan . Apabila turun, anda pastinya berasa lebih baik dan de-stres. Tekanan tentu tidak baik untuk kesihatan anda. Ia menimbulkan pelbagai risiko kesihatan kepada kami, seperti penyakit jantung, sakit kepala, kemurungan, akhirnya menyebabkan kematian prematur. Menghilangkan tekanan adalah satu cara yang pasti untuk menjaga kesihatan.

4. Faedah Terapeutik

manfaat kesihatan hidup dengan kucing

Apabila anda mempunyai kucing di sekeliling anda, oxytocin dilepaskan di dalam badan anda. Ini adalah  hormon yang bertanggungjawab untuk merangsang cinta dan kepercayaan . Apabila anda merasa kecewa dan hidup anda turun, bercakap dengan kucing anda membantu. Anda berasa lebih baik kerana anda dapat merasakan perasaan anda dan tanpa dihakimi, yang biasanya berlaku jika anda berpaling kepada sesama manusia.

3. Kolesterol yang lebih rendah

manfaat kesihatan hidup dengan kucing

Pengetahuan umum bahawa tahap kolesterol yang  tinggi  dalam tubuh kita menyebabkan masalah kesihatan seperti strok dan serangan jantung. Ini boleh menjadi kecil atau bahkan menjadi maut, bergantung kepada bagaimana ia menjadi teruk. Berita baiknya ialah menjaga kucing bermakna anda berbuat baik kepada kesihatan anda kerana ia membantu menurunkan kolesterol dalam tubuh anda.

2. Tekanan Darah Rendah

manfaat kesihatan hidup dengan kucing

Mereka yang memelihara kucing tidak mendapat tekanan darah mereka   dalam keadaan tertekan seperti orang-orang tanpa kucing. Penyelidik mendapati bahawa tekanan yang disebabkan oleh tekanan dalam tekanan darah lebih banyak dikawal berbanding dengan orang yang mengambil ubat untuk tujuan itu dan tidak mempunyai kucing. Betapa hebatnya menjaga kucing berfungsi lebih baik daripada mengambil ubat?

See also  Tip penting permulaan penjagaan kucing :-

1. Manfaat Jantung

manfaat kesihatan hidup dengan kucing

Sekiranya anda memiliki kucing, anda kurang mendapat  strok . Kebarangkalian turun hampir 30%. Ini sebenarnya tidak menghairankan memandangkan kucing membantu anda melegakan tekanan dan membuat anda berasa santai. Tekanan adalah satu sebab penting di sebalik masalah jantung. Memandangkan penyakit jantung adalah salah satu sebab utama di sebalik kematian di seluruh dunia, mendapatkan kucing adalah cara mudah untuk memastikan jantung yang sihat.

Lihat juga; Manfaat Kesihatan Memiliki Anjing .

10 Faedah Kesihatan Hidup dengan Kucing

  1. Faedah jantung
  2. Tekanan Darah Rendah
  3. Kolesterol rendah
  4. Faedah Terapeutik
  5. Tekanan Pertempuran
  6. Meningkatkan mood anda
  7. Meningkatkan kekebalan
  8. Terapi Purr
  9. Autisme
  10. Persahabatan

Sekarang anda dapat melihat manfaat kesihatan ini dengan kucing untuk mendapatkan kucing anda sendiri.

 

 

Sumber; wonderslist

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " 10 Manfaat Kesihatan memelihara Kucing " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

370568
Users Today : 2331
Users Yesterday : 3149
Users Last 7 days : 14749
Users Last 30 days : 65974
Users This Month : 59586
Users This Year : 370567
Total Users : 370568
Views Today : 3251
Views Yesterday : 4709
Views Last 7 days : 22021
Views Last 30 days : 101631
Views This Month : 91798
Views This Year : 570864
Total views : 570865
Who's Online : 10
Your IP Address : 44.210.77.106
Server Time : 2022-11-29
0Shares