Cara Laraskan Brek Dram Motosikal di Rumah

SEBELUM brek cakera diperkenalkan, brek dram ialah komponen utama motosikal untuk berhenti bergerak. Kecuali pad brek (kasut brek @ brake shoes) lusuh sepenuhnya, brek dram biasanya boleh dilaraskan dengan mudah tanpa memerlukan bantuan mekanik.

Cuma perlu berikan perhatian dan baik pulih sendiri jika anda perasan brek sudah sedikit licin dan kurang mencengkam. Jika itu berlaku, anda patut tahu itulah masa untuk melaraskan semula brek dram motor.

PROSES LARAS BREK DRAM

1. Lihat arm boleh laras (bulatan merah) yang bersambung dengan rod brek (berspring) pada hab roda. Lihat, ada spring kecil dan nat. Nat ini perlu dilaraskan mengikut arah putaran jam untuk ketatkan brek, atau sebaliknya (longgarkan).
2. Nat boleh dilaraskan hanya guna tangan dengan menarik bahagian arm tersebut.
3. Jika terlalu ketat, gunakan spanar 14mm untuk longgar atau ketatkan rod brek.
4. Ketika mengetatkan nat, jarak gerak @ play pada tuil brek akan berkurangan.
5. Periksa, tayar mesti boleh bergerak bebas dan tidak berhenti, atau tersekat-sekat selagi brek tidak digunakan.
6. Pastikan tidak diketatkan terlalu banyak atau dilaraskan terlalu rapat untuk mengelak brek terlalu mencengkam. Tuil brek mesti ada jarak lega @ free.
7. Cuba tunggang uji jarak dekat untuk memastikan pelarasan brek dan pedal/tuil serta brek berfungsi baik.
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Cara DIY Laraskan Brek Dram Motosikal di Rumah " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By mrzahz

0Shares