Inilah 5 Ciri Minyak Enjin yang Baik untuk Motosikal Anda

LAMA dahulu, motosikal boleh berkongsi minyak enjin yang sama dengan kereta, tetapi kini tidak lagi kerana objektif kedua-dua jenis kenderaan paling banyak dimiliki manusia di planet Bumi ini nyata berbeza dari segi struktur pembinaan dan cara enjin bekerja.

Secara teknikal, stres minyak enjin motosikal lebih tinggi berbanding kereta. Sebagai contoh, kereta sport 1.4L berkuasa 105hp dengan 3.2 liter minyak enjin, memiliki Faktor Stres Minyak (OSF) kira-kira 23. Sebaliknya motosikal 0.6 liter (600cc) berkuasa 123hp dengan 2.7 liter minyak enjin mencatatkan OSF sekitar 76, yakni hampir tiga kali ganda berbanding kereta.
Kebanyakan motosikal 4-lejang memiliki kurang minyak enjin berbanding kereta, dan minyak itu bukan bekerja dalam enjin semata-mata, tetapi juga berfungsi melindungi tekanan atau stres ke atas kotak gear, dan melancarkan operasi klac. Maknanya, minyak enjin motosikal perlu bekerja lebih keras berbanding kereta.

Jadi, apakah ciri minyak enjin motosikal yang baik?

1. PERLINDUNGAN SUHU TINGGI

Minyak enjin bukan saja terdedah kepada suhu operasi setiap kali motosikal dihidupkan, malah cuaca panas turut mempengaruhi ketahanan dan kualiti bendalir. Apatah lagi fizikal enjin motosikal memang sedia terdedah secara langsung kepada suhu sekeliling. Minyak enjin yang baik mampu menangani ancaman suhu tinggi.

2. KEKALKAN KUASA

Setiap penunggang sentiasa mahukan jentera yang ditunggangi dapat beroperasi pada tahap paling optimum. Tetapi, tahukah anda dalam banyak kes mengenai prestasi motosikal, penggunaan minyak enjin berkualiti memang memainkan peranan penting dalam menentukan prestasi jentera.

Minyak enjin yang baik mampu mengelak berlaku masalah kehilangan atau susut kuasa walaupun motosikal ditunggang dalam tempoh lama.

3. PERTINGKAT PENJIMATAN MINYAK

Siapa pula yang tidak mahu motosikal yang jimat minyak? Lagi jimat, lagi bagus. Faktanya, penggunaan minyak enjin yang baik mampu meningkatkan tahap penjimatan bahan api motosikal sekurang-kurangnya hingga 5km per liter mengatasi minyak mineral biasa.

4. BERSIHKAN PISTON

Semakin bersih enjin, semakin bagus prestasi motosikal. Enjin yang bersih pula bergantung kepada minyak enjin terbaik, tanpa mengetepikan aspek penyenggaraan. Minyak enjin motosikal yang baik juga mampu menawarkan kualiti kelikatan (viscosity) berpanjangan selain memiliki aditif khas untuk menyingkirkan karbon, serbuk besi dan bendasing lain yang disebabkan suhu operasi enjin.

5. PANJANGKAN JANGKA HAYAT ENJIN

Haus dan lusuh (wear and tear) ialah masalah biasa yang pasti dihadapi mana-mana pemilik motosikal. Masalah ini sangat bergantung kepada cara dan kekerapan penggunaan motosikal, termasuk kepekaan mematuhi jadual penyenggaraan.

Minyak enjin pula termasuk dalam komponen penyenggaraan yang memang disahkan pakar automotif sebagai mampu memanjangkan jangka hayat motosikal. Semakin baik minyak enjin digunakan, maka semakin baik perlindungan yang diberikan, sekali gus meningkatkan potensi jangka hayat motosikal.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Inilah 5 Ciri Minyak Enjin yang Baik untuk Motosikal Anda " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By mrzahz

0Shares