Kerana internet yang lemah, ayah mendirikan ‘bilik darjah’ anak perempuan di atas bukit

Kerana internet yang lemah, ayah mendirikan ‘bilik darjah’ anak perempuan di atas bukit
OLEH SOYACINCAU 11:25 MALAM, 29 NOVEMBER 2020 4 KOMEN

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

Seorang bapa telah mendirikan khemah di atas bukit setinggi 20 meter untuk anak perempuannya untuk mengambil bahagian dalam sesi pembelajaran dalam talian kerana liputan Internet dan telekomunikasi yang buruk di kampung mereka.

Nurlieda Khaleeda Mohd Azmi, 20, seorang pelajar teknologi makmal perubatan tahun kedua dari Universiti Malaya mengatakan sebelum ‘bilik darjah’ itu didirikan oleh bapanya Mohd Azmi Ahmad, 48, dia biasa pergi ke bandar itu kira-kira tiga kilometer jauhnya untuk mendapatkan sambungan Internet yang baik untuk pelajarannya.

Namun, kerana penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (CMCO) di Kelantan selama dua minggu mulai 21 November, bapanya memutuskan untuk mendirikan khemah untuknya, katanya kepada pemberita di rumahnya di Bukit Petai Tujuh di sini, hari ini.

See also  Perlu surat kebenaran lalu plaza tol Gombak, Rawang

Mohd Azmi juga meletakkan beberapa kerusi dan meja di khemah yang terletak kira-kira 30m dari rumah mereka untuk memastikan anak perempuannya dapat belajar dengan selesa.

Nurlieda Khaleeda mengatakan bahawa dia menggunakan ‘kelas’ hampir setiap hari selama CMCO, tetapi tidak pada waktu malam, kerana dia khawatir akan keselamatannya dan risiko terkena binatang berbisa seperti ular.

Dia juga membawa komputer riba dan modem tanpa wayarnya dan menghabiskan sekitar dua hingga tiga jam sehari di khemah untuk menjalani sesi pembelajaran atau menduduki peperiksaan.

“Yang paling membimbangkan saya ialah saya sekarang sedang menduduki peperiksaan dari 23 Nov hingga 3 Disember. Saya harus menghidupkan kamera telefon bimbit saya untuk membolehkan pensyarah memantau saya.

See also  26 Julai 2021:COVID-19 Jumlah kes 14,516

“Saya agak tertekan dengan sambungan Internet yang terputus di kampung yang menyukarkan saya menduduki peperiksaan. Sebenarnya, dua jam yang disediakan tidak mencukupi kerana hubungan yang tidak stabil. Sekiranya Internet terputus, saya harus memulakannya semula dan tidak ada masa tambahan yang diberikan, ”kata anak sulung dari lima beradik.

Sementara itu, Mohd Azmi berkata, dia akan menemani anak perempuannya di khemah sehingga dia tamat kelas atau peperiksaan.

“Terutama sekarang, seperti hujan setiap hari. Khemah itu tidak selesa, tetapi kami tidak mempunyai pilihan untuk masa depannya. Ini bukan masalah yang hanya kita hadapi, tetapi juga pelajar lain di institusi pendidikan tinggi dan sekolah, ”katanya.

See also  Tiba tiba lampu bateri menyala?

Mohd Azmi mengatakan bahawa masalah liputan Internet dan telekomunikasi bukanlah perkara baru, dan mereka yang berada di lima kampung berdekatan juga menghadapi masalah serupa.

“Sebenarnya, beberapa orang yang lebih muda bahkan telah membina rumah pokok untuk mendapatkan liputan yang lebih baik,” katanya. – Bernama melalui Malay Mail

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Kerana internet yang lemah, ayah mendirikan 'bilik darjah' anak perempuan di atas bukit " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

155708
Users Today : 498
Users Yesterday : 2819
Users Last 7 days : 24103
Users Last 30 days : 79532
Users This Month : 49433
Users This Year : 155707
Total Users : 155708
Views Today : 819
Views Yesterday : 4305
Views Last 7 days : 36331
Views Last 30 days : 122373
Views This Month : 75650
Views This Year : 238040
Total views : 238041
Who's Online : 3
Your IP Address : 3.238.252.196
Server Time : 2022-08-18
0Shares