Panglima ATM- Kerajaan perlu tambah bilangan Dron kawal sempadan dengan lebih berkesan.

Kawalan sempadan negara lebih berkesan dengan dron: ATM

BUKIT KAYU HITAM – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menjangkakan operasi pemantauan dan kawalan di sempadan negara dapat dilaksanakan lebih berkesan dengan menggunakan aset dron secara lebih meluas.

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

Panglima ATM, Jeneral Tan Sri Affendi Buang berkata, selain dapat digerakkan dengan pantas pada bila-bila masa dan dapat memantau kawasan yang lebih luas, aset itu juga dilihat sangat penting dalam mengesan sebarang aktiviti mencurigakan di kawasan sempadan.

Menurutnya, pada masa ini ATM telah pun menggunakan aset itu untuk kawalan sempadan negara, namun bilangannya perlu ditambah supaya semua agensi keselamatan yang terlibat dapat menggunakannya.

“Kalau kita nak buat pengawasan, kawasan sempadan kita ini bukan rata, tetapi dipenuhi hutan dan berbukit-bukau, kalau kita nak ‘deploy’ (hantar) anggota kita di semua kawasan di daratan, ia akan mengambil masa dan ada kawasan yang kita tidak boleh sampai pun.

See also  Anggota PGA maut ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

“Tapi dengan dron kita boleh melihat kawasan pada waktu siang atau malam, dan yang lebih penting ia senyap. Oleh yang demikian saya ingin menyeru supaya kita dapat tambahkan lagi aset-aset dron kita ini supaya lebih banyak lagi agensi boleh menggunakannya,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, penggunaan dron juga dapat mengurangkan kos operasi kawalan di sempadan terutama membabitkan atur gerak aset udara seperti pesawat yang memerlukan kos yang tinggi setiap kali digunakan.

See also  Lelaki bina 11 bonggol guna wang i-Sinar mohon maaf

Sementara itu, merujuk kepada Ops Benteng di sempadan bahagian utara negara, Afendi berkata, sejak Mei lepas, pelbagai jenis barangan seludup bernilai kira-kira RM58 juta telah berjaya dirampas oleh pihak berkuasa.

“Ini dengan keupayaan yang kita ada pada masa ini, saya percaya kalau kita dapat tambahkan lagi kita punya keupayaan dari segi pengawasan menggunakan dron, kejayaan lebih besar lagi mungkin kita dapat capai,” katanya.

Ditanya, sama ada pihaknya telah membuat permohonan kepada kerajaan bagi mendapatkan aset berkenaan, Affendi berkata perkara itu telah dikemukakan sewaktu Pasukan Petugas Kebangsaan (NTF) mula diwujudkan dahulu.

“Kita faham ia memerlukan peruntukkan, jadi kita akan sentiasa memohon supaya aset itu dapat disediakan secara berperingkat dari masa ke semasa, tapi apa yang saya tekankan ialah keperluan dron untuk operasi kawalan sempadan memang amat penting dan kritikal,” katanya.

See also  ATM Tahan 2 Tekong Tempatan Bersama 15 PATI Indonesia

Terdahulu Affendi mengadakan lawatan ke kawasan sempadan negara di bawah Op Pagar 2 yang dikawal ATM, selain turut meninjau kawasan operasi di bawah seliaan Pasukan Gerakan Am (PGA), di sini. – Bernama

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Panglima ATM- Kerajaan perlu tambah bilangan Dron kawal sempadan dengan lebih berkesan. " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

156770
Users Today : 611
Users Yesterday : 949
Users Last 7 days : 23425
Users Last 30 days : 78856
Users This Month : 50495
Users This Year : 156769
Total Users : 156770
Views Today : 1145
Views Yesterday : 1720
Views Last 7 days : 35558
Views Last 30 days : 121495
Views This Month : 77696
Views This Year : 240086
Total views : 240087
Who's Online : 3
Your IP Address : 3.235.140.84
Server Time : 2022-08-19
0Shares