Notis Pengusiran Rumah Perlindungan Pak Mie Dengan Hampir 600 Haiwan Memerlukan Tempat Baru

 

Rumah Perlindungan Pak Mie Dengan Hampir 600 Haiwan Memerlukan Tempat Baru Setelah Mereka Mendapat Notis Pengusiran.

 

Alor Setar 2/2/2021

 

Pak Mie Shelter yang kini berada di Alor Setar, Kedah yang telah menyelamatkan anjing liar dan juga kucing sejak 10 tahun sekarang, baru-baru ini telah menerima notis pengusiran dari Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS).

 

Dalam notis pengusiran tertentu, mereka hanya memberi mereka tujuh hari untuk memindahkan haiwan mereka dan kemudian berpindah ke tempat lain. Malangnya bagi Pak Mie Shelter, mereka masih menghadapi kesukaran untuk mencari rumah baru untuk menempatkan haiwan tersebut.

 

Badrul Hisham Ramlee menyatakan, “Kami mematuhi notis itu tetapi sekarang, kami tidak tahu ke mana harus membawa semua anjing dan kucing ini kerana melibatkan hampir 600 daripadanya. Kami merayu kepada organisasi korporat atau bukan kerajaan (NGO) untuk membantu mencari tempat baru bagi mereka yang sesat ini. Kita memerlukan tempat sementara seperti kilang lama atau kawasan seluas satu ekar untuk membina pusat sementara yang baru ”.

See also  Video Aksi Remaja bertindak Kejam campak kucing dalam lombong

 

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

 

Gambar: Facebook Pak Mie Shelter

 

Tempat perlindungan Pak Mie didirikan oleh ibu bapa Badrul Hisham Ramlee yang merupakan Halijah Idris yang berusia 73 tahun atau lebih dikenali sebagai Mak Intan oleh masyarakat dan juga Allahyarham Muhammad Azmi Isma. Mereka telah menerima pemberitahuan pengusiran khusus bagi mereka untuk memberi jalan kepada projek pembinaan loji rawatan kumbahan wilayah dan juga jaringan saluran paip pembetungan Kota Setar yang sedang berlangsung.

See also  Muka pekerja kurier ‘rabak’ diserang anjing ketika hantar barang

 

Badrul Hisham Ramlee juga menyatakan bahawa walikota Alor Setar, dan juga MBAS, telah membantu mereka dengan ramah dalam mencari lokasi baru yang sesuai untuk tempat perlindungan.

Malangnya, semua lokasi yang dicadangkan ditolak oleh masyarakat.

 

Dia mengatakan, “Ada tiga cadangan sebelumnya, satu di antaranya adalah Pokok Sena tetapi penduduk di kawasan itu keberatan. Yang lain adalah di Pendang, yang berdekatan dengan tempat pembuangan sampah tetapi tidak sesuai untuk jangka masa panjang. Satu lagi cadangan adalah kawasan ladang getah yang jauh dari penduduk tetapi ada orang yang sudah mula menanam pokok getah di sana ”.

See also  Netizen terharu Pegawai Polisi selamatkan kucing tersepit celah enjin kereta

 

 

Gambar: Facebook Pak Mie Shelter

 

 

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Notis Pengusiran Rumah Perlindungan Pak Mie Dengan Hampir 600 Haiwan Memerlukan Tempat Baru " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

363621
Users Today : 240
Users Yesterday : 1520
Users Last 7 days : 10516
Users Last 30 days : 65971
Users This Month : 52639
Users This Year : 363620
Total Users : 363621
Views Today : 314
Views Yesterday : 2349
Views Last 7 days : 16240
Views Last 30 days : 101780
Views This Month : 81579
Views This Year : 560645
Total views : 560646
Who's Online : 8
Your IP Address : 44.192.38.248
Server Time : 2022-11-27
0Shares