Kanak² Malang Disangka Ahli Sihir Telah Dibuang Keluarga

Kanak² Malang Disangka Ahli Sihir Telah Dibuang Keluarga. Selepas Diselamatkan segalanya berubah.

 

Mungkin ramai pernah terbaca kisah penemuan seorang budak lelaki dua tahun yang ditinggalkan oleh ibu bapanya dalam keadaan tidak terurus kebuluran di Nigeria 4 tahun lalu.

 

Dia dibuang oleh keluarganya selepas ibu dan bapanya menyangka dia adalah seorang ahli sihir dan ditemukan di jalanan oleh seorang bantuan kemanusiaan warganegara Denmark yang tinggal di Afrika, Anja Ringgren Loven pada Januari 2016.

 

Loven adalah pengasas Yayasan Bantuan Pendidikan dan Pembangunan Kanak-Kanak Afrika yang ditubuhkan lima tahun lalu bagi membantu kanak-kanak yang dilabelkan sebagai ahli sihir, diabaikan atau dibunuh oleh komuniti mereka sendiri.

See also  Pasangan suami isteri upah 4 pengawal keselamatan, 6 anjing jaga dua pokok mangga termahal di dunia

 

“Beribu kanak-kanak dituduh sebagai ahli sihir dan kami banyak melihat penyeksaan kanak-kanak, mayat kanak-kanak dan kanak-kanak yang ketakutan,” tulisnya di Facebook.

 

“Dengan hasil sumbangan orang ramai, disamping memberi rawatan yang terbaik untuk Hope, kini kami juga membina sebuah klinik dan boleh menyelamatkan lebih ramai lagi kanak-kanak dari menjadi mangsa penderaan,” kata loven.

 

Kanak-kanak itu ditemukan dalam keadaan kurus kering, berbogel dan perutnya penuh dengan cacing selepas ditinggalkan.

See also  Budak mengamuk ditahan polis tunggang motosikal tanpa topi keledar

 

Kini segalanya telah berubah apabila kanak-kanak berkenaan yang dinamakan Hope kini hidup sihat selesa dan sudah berisi, dia kini telah menghadiri hari pertamanya di sekolah.

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

Loven memuat naik gambar-gambar semasa menemui Hope ke laman Facebooknya di mana keadaan sebelum dan selepas dia memegang botol air dan memberi kanak-kanak itu minum.

 

Beberapa hari kemudian, Loven telah memuatnaik sebuah status di mana dia meminta bantuan orang ramai kerana kos merawat Hope terlalu tinggi, apa yang mengejutkan dia telah menerima sumbangan kira-kira 1juta dolar hasil sumbangan orang ramai dari seluruh dunia.

See also  Berpantang maut sebelum ajal...!!!

 

Kini Hope sudah mampu mengukir senyuman.

 

Humanity always Win ????

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Kanak² Malang Disangka Ahli Sihir Telah Dibuang Keluarga " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

367196
Users Today : 2108
Users Yesterday : 1707
Users Last 7 days : 11828
Users Last 30 days : 64175
Users This Month : 56214
Users This Year : 367195
Total Users : 367196
Views Today : 3150
Views Yesterday : 2573
Views Last 7 days : 18046
Views Last 30 days : 99187
Views This Month : 86988
Views This Year : 566054
Total views : 566055
Who's Online : 25
Your IP Address : 18.207.136.189
Server Time : 2022-11-28
0Shares