Kanak² Malang Disangka Ahli Sihir Telah Dibuang Keluarga

Kanak² Malang Disangka Ahli Sihir Telah Dibuang Keluarga. Selepas Diselamatkan segalanya berubah.

 

Mungkin ramai pernah terbaca kisah penemuan seorang budak lelaki dua tahun yang ditinggalkan oleh ibu bapanya dalam keadaan tidak terurus kebuluran di Nigeria 4 tahun lalu.

 

Dia dibuang oleh keluarganya selepas ibu dan bapanya menyangka dia adalah seorang ahli sihir dan ditemukan di jalanan oleh seorang bantuan kemanusiaan warganegara Denmark yang tinggal di Afrika, Anja Ringgren Loven pada Januari 2016.

 

Loven adalah pengasas Yayasan Bantuan Pendidikan dan Pembangunan Kanak-Kanak Afrika yang ditubuhkan lima tahun lalu bagi membantu kanak-kanak yang dilabelkan sebagai ahli sihir, diabaikan atau dibunuh oleh komuniti mereka sendiri.

See also  Video Nyilu aksi kanak-kanak bermain di luar pagar balkoni 

 

“Beribu kanak-kanak dituduh sebagai ahli sihir dan kami banyak melihat penyeksaan kanak-kanak, mayat kanak-kanak dan kanak-kanak yang ketakutan,” tulisnya di Facebook.

 

“Dengan hasil sumbangan orang ramai, disamping memberi rawatan yang terbaik untuk Hope, kini kami juga membina sebuah klinik dan boleh menyelamatkan lebih ramai lagi kanak-kanak dari menjadi mangsa penderaan,” kata loven.

 

Kanak-kanak itu ditemukan dalam keadaan kurus kering, berbogel dan perutnya penuh dengan cacing selepas ditinggalkan.

See also  Kanak-kanak sesat ada di Balai Polis Pasir Gudang

 

Kini segalanya telah berubah apabila kanak-kanak berkenaan yang dinamakan Hope kini hidup sihat selesa dan sudah berisi, dia kini telah menghadiri hari pertamanya di sekolah.

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

Loven memuat naik gambar-gambar semasa menemui Hope ke laman Facebooknya di mana keadaan sebelum dan selepas dia memegang botol air dan memberi kanak-kanak itu minum.

 

Beberapa hari kemudian, Loven telah memuatnaik sebuah status di mana dia meminta bantuan orang ramai kerana kos merawat Hope terlalu tinggi, apa yang mengejutkan dia telah menerima sumbangan kira-kira 1juta dolar hasil sumbangan orang ramai dari seluruh dunia.

See also  CCTV ????️4 Polis Thai Ditahan, CCTV Rakam Aksi Ngeri Serkup Kepala Suspek Dengan Plastik Hingga Maut Dalam Balai Polis

 

Kini Hope sudah mampu mengukir senyuman.

 

Humanity always Win ????

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Kanak² Malang Disangka Ahli Sihir Telah Dibuang Keluarga " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

124439
Users Today : 3862
Users Yesterday : 2706
Users Last 7 days : 22111
Users Last 30 days : 69784
Users This Month : 18164
Users This Year : 124438
Total Users : 124439
Views Today : 5818
Views Yesterday : 4150
Views Last 7 days : 33597
Views Last 30 days : 108301
Views This Month : 27710
Views This Year : 190100
Total views : 190101
Who's Online : 6
Your IP Address : 3.238.204.167
Server Time : 2022-08-07
0Shares