Ebit Lew Taja Pak Mie Shelter rumah baru anjing, kucing di Pendang

Pak Mie Shelter untuk anjing, kucing mempunyai rumah baru di Pendang, terima kasih kepada Ebit Lew

 

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

Badiroll Hisham Azmi (3 kiri) bersama Ebit Lew (2 kanan) di gudang di Pendang, Kedah. (Gambar Facebook Ebit Lew)

 

 

ALOR SETAR: Pendakwah Ebit Lew telah menawarkan bantuan yang sangat diperlukan kepada Pak Mie Shelter yang terkenal memelihara anjing dan kucing di Kedah dengan membantu memindahkannya ke premis baru.

 

Tempat perlindungan itu, yang pada awalnya dikendalikan oleh Pak Mie dan isterinya Mak Intan, menghadapi masalah apabila  Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) memberi notis pengusiran kepada mereka.

 

Pemergian Mak Intan baru-baru ini menambah kesengsaraan anak-anak mereka.

 

Tempat perlindungan ini terletak berhampiran Sungai Kedah di Alor Setar, selama lapan tahun terakhir.

 

Lew menemui sebuah gudang lama di Pendang bahawa dia akan menyewa untuk dijadikan tempat perlindungan anjing dan kucing  beroperasi secara percuma.

 

 

See also  Tiga lori misi bantuan Ebit Lew diarah berpatah balik

Dalam catatan di Facebook, Lew mengatakan bahawa dia akan membayar sewa tempat perlindungan baru itu dengan harga RM4,300 setiap bulan, termasuk memasang kemudahan sanitasi yang betul, kipas pengudaraan dan keselesaan untuk haiwan berkenaan.

 

Dia juga berjanji untuk mengubah tempat perlindungan menjadi taman binatang  untuk dihuni oleh 300 anjing dan 130 ekor kucing di sana, termasuk menanggung kos pengubahsuaian yang akan merangkumi taman permainan anjing dan kucing.

 

 

Tempat Perlindungan Pak Mie di Alor Setar, yang menempatkan 300 ekor anjing dan 130 ekor kucing. (Gambar Facebook Ebit Lew)

“Sebaik sahaja saya membawa anak-anak Pak Mie ke lokasi baru, mereka mula menangis. Alhamdulillah, saya gembira dapat membantu, ”kata Lew.

 

Tempat perlindungan ini telah wujud sejak tahun 2013 dan ada usaha sebelumnya untuk memindahkannya.

 

Tempat perlindungan dulu dikendalikan oleh Pak Mie, yang nama sebenarnya Muhammad Azmi Ismail, dan isterinya Halijah Idris, juga dikenal sebagai Mak Intan. Azmi meninggal pada tahun 2015, sementara Halijah meninggal dunia baru-baru ini kerana barah.

See also  [Video] Kehidupan mesti diteruskan walaupun dengan kepayahan dan penderitaan

 

Tempat perlindungan kini dikendalikan oleh anak lelaki mereka, Badirol Hisham Azmi dan Roslida Azmi.

 

Pasangan Allahyarham telah cuba berpindah ke tempat lain, tetapi mereka sering mendapat tentangan dari penduduk tempatan.

 

MBAS telah menawarkan untuk memindahkan tempat perlindungan ke lokasi lain yang berdekatan, tetapi dengan syarat bahawa haiwan tersebut menjadi hak milik kerajaan negeri dan tempat perlindungan baru hanya akan disediakan untuk mereka selama enam bulan mulai 18 Februari.

 

Badirol yang teruja gembira, ketika dihubungi, mengatakan dia sudah pun membuat persiapan untuk berpindah ke lokasi yang ditawarkan oleh MBAS, memandangkan  tidak ada sesiapa yang tampil untuk menawarkan lokasi alternatif.

 

Namun kehadiran secara mengejut, Ebit Lew membawa bersama adiknya Roslida ke sebuah gudang lama di Pendang.   Di sana, Lew berjanji akan membantunya mendirikan tempat perlindungan baru yang dilengkapi kemudahan yang lebih sesuai untuk penginapan anjing dan kucing berkenaan.

See also  Kibar kain merah mohon tampung belanja makanan 60 kucing

 

 

“Saya benar benar bersyukur kepada Allah diatas semua yang berlaku. Saya bersyukur atas semua doa para pencinta haiwan di luar sana yang menjadikan ini berlaku. Saya berterima kasih kepada Ustaz Ebit, ”kata Badirol.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Ebit Lew Taja Pak Mie Shelter rumah baru anjing, kucing di Pendang " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

149805
Users Today : 1412
Users Yesterday : 4842
Users Last 7 days : 22307
Users Last 30 days : 79527
Users This Month : 43530
Users This Year : 149804
Total Users : 149805
Views Today : 1944
Views Yesterday : 7229
Views Last 7 days : 33609
Views Last 30 days : 121769
Views This Month : 66360
Views This Year : 228750
Total views : 228751
Who's Online : 23
Your IP Address : 44.200.171.74
Server Time : 2022-08-16
0Shares