WARGA ASING SAMAN JKR SEBAB JALAN BERLUBANG .. ( imbas kembali ) 

WARGA ASING  SAMAN JKR SEBAB JALAN BERLUBANG .. ( imbas kembali )

 

SHAH ALAM: Mahkamah Tinggi membenarkan rayuan seorang warga asing terhadap kerajaan untuk menuntut pampasan RM48,700 atas kecuaian bagi kecederaan dialaminya selepas motosikalnya melanggar lubang enam tahun lalu.

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

Warga Pakistan, Sajid Dilwarkhan mendakwa kemalangan dialaminya akibat kealpaan ketua pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) memastikan jalan dalam keadaan baik untuk pengguna jalan raya.

 

Katanya, kerajaan mempunyai liabiliti vikarius atas kecuaian ketua pengarah JKR.

 

Sajid memfailkan saman terhadap ketua pengarah JKR dan kerajaan atas kecederaan yang didakwa dialaminya selepas tercampak daripada motosikalnya kerana melanggar lubang di Jalan Kuala Selangor (Jalan FT 54) ketika hujan pada 10 pagi 27 Okt 2014.

See also  Penghantar makanan maut langgar jalan berlopak

 

Mahkamah Majistret dua tahun lalu menolak tuntutan Sajid kerana kemalangan itu berlaku akibat kecuaian pihak keempat memastikan jalan berkenaan dalam keadaan baik.

 

Terdahulu, kerajaan memfailkan tuntutan pihak ketiga terhadap Unik Sejati Sdn Bhd bagi menuntut ganti rugi serta sumbangan, sekiranya Sajid berjaya dalam samannya di mahkamah rendah itu.

 

Unik Sejati yang dilantik kerajaan untuk membina dan menyelenggara laluan FT54, di mana kemalangan itu berlaku bagaimanapun menegaskan tiada lubang di jalan berkenaan.

 

Unik Sejati sebaliknya menamakan Salam Dutamas Sdn Bhd sebagai pihak keempat untuk mendapatkan ganti rugi dan sumbangan, sekiranya mereka didapati bertanggungjawab.

 

Pihak keempat berkenaan adalah subkontraktor yang dilantik pihak ketiga bagi menyelenggara jalan berkenaan.

See also  Warga asing kuasai ladang sayur di utara tanah air

 

Salam Dutamas mendakwa motosikal Sajid tergelincir menyebabkannya beliau jatuh di lokasi lain, tetapi cuba mengaitkan kemalangan itu dengan Jalan FT 54 untuk mengukuhkan kesnya kerana ketika itu ada kerja jalan dilakukan di situ.

 

Hakim S M Komathy Suppiah dalam penghakiman bertulisnya berkata, kerajaan tidak mempunyai kekebalan undang-undang mengikut Seksyen 7 Akta Prosiding Kerajaan 1956.

 

“Mereka mempunyai kewajipan statutori kepada plaintif untuk memastikan jalan dalam keadaan baik. Mereka tidak boleh mengelak liabiliti dengan menyerahkannya kepada pihak ketiga,” katanya.

 

Komathy berkata, ketua pengarah JKR dan kerajaan tidak memastikan pihak ketiga terbabit menampal lubang jalan berkenaan atau meletakkan tanda amaran atau kon berhampiran lubang itu untuk memberi amaran kepada pengguna jalan.

See also  (DashCam) Kanak-kanak lintas jalan parah dilanggar di depan rumah 

 

Katanya, ia bukan sebahagian daripada kes kerajaan yang pihak ketiga dan keempat ialah kontraktor bebas.

 

Mahkamah bagaimanapun membenarkan tuntutan kerajaan untuk ganti rugi daripada pihak ketiga, selain tuntutan pihak ketiga untuk ganti rugi daripada pihak keempat.

 

© 2009 – 2021 FMT Media Sdn Bhd. All Rights Reserved.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " WARGA ASING SAMAN JKR SEBAB JALAN BERLUBANG .. ( imbas kembali )  " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

378389
Users Today : 1984
Users Yesterday : 1939
Users Last 7 days : 16528
Users Last 30 days : 61779
Users This Month : 5393
Users This Year : 378388
Total Users : 378389
Views Today : 2736
Views Yesterday : 2888
Views Last 7 days : 24613
Views Last 30 days : 94865
Views This Month : 7901
Views This Year : 582595
Total views : 582596
Who's Online : 10
Your IP Address : 35.172.224.102
Server Time : 2022-12-03
0Shares