Dedikasi dua jam sehari berbakti pada 100 kucing jalanan

Dedikasi dua jam sehari berbakti pada 100 kucing jalanan

 

KOTA BHARU, 3 Mei — Hampir setiap petang Nor Izyan Syahida Rosli akan berkunjung ke Pantai Cahaya Bulan, gadis berusia 26 tahun ini bukannya seorang figura terkenal ataupun selebriti, namun kehadirannya amat dinantikan ratusan ‘peminat’ setia di lokasi tersebut.

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

Sejak setahun lalu, menjadi rutin harian Nor Izyan Syahida datang bersama ‘buah tangan’ buat peminatnya, iaitu lebih 100 ekor kucing jalanan yang rata-rata dibuang pemilik asal, malah ada yang sakit dan amat memerlukan rawatan.

 

Bercakap kepada Bernama, ‘self feeder and rescuer’ (pemberi makanan dan penyelamat persendirian) kucing jalanan Nor Izyan Syahida berkata, kali pertama beliau datang ke lokasi tersebut kira-kira setahun yang lepas sewaktu pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dua kilogram makanan kucing yang dibawanya habis dalam tempoh singkat.

See also  25 Julai 2021: Jumlah kes COVID-19 yang dilaporkan adalah 17,045 kes

 

“Ketika itu, saya lihat sendiri bagaimana kucing di sini mencari makanan, ada yang menyelongkar tong sampah di sekitar lokasi ini tetapi makanan tidak ada. Tersentuh melihat perkara tersebut, saya teruskan aktiviti memberi makanan dan minuman kepada kucing di sini sehingga hari ini,” katanya.

 

Perlu berulang-alik kira-kira 24 kilometer dari kediamannya di Kampung Langgar ke lokasi tersebut, serta meluangkan masa dua jam dalam kehidupan hariannya untuk aktiviti itu, Nor Izyan Syahida tidak kisah asalkan niat membantu mamalia tersebut dapat dicapai.

 

“Bantuan untuk makanan kucing disumbangkan oleh ‘Dady Oyen Strays Malaysia’, mereka akan agihkan kepada ‘feeder dan rescuer’ kucing jalanan di seluruh negara termasuk kepada saya.

 

“Selain itu, sumbangan turut diterima dari orang awam yang terpanggil untuk turut sama menyalurkan bantuan kepada kucing jalanan di sini dan secara purata sejumlah RM150 diperlukan sehari untuk membeli makanan basah dan kering buat kucing di sini, tidak termasuk ubat-ubatan,” katanya yang mendapat sokongan kuat ahli keluarganya menjalankan aktiviti itu.

See also  Rayuan menyelamatkan anjing dari dibunuh oleh Majlis

 

Apa yang lebih menarik lagi, Nor Izyan Syahida bukan sahaja meluangkan masa untuk memberi makanan, malah graduan Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial Dengan Kepujian (Hubungan Antarabangsa) Universiti Malaysia Sabah (UMS) ini, turut memberi rawatan segera kepada kucing yang memerlukan.

 

“Selain makanan, setiap kali datang ke sini saya turut membawa ubat-ubatan seperti antibiotik, ubat tahan sakit, vitamin, penggalak imunisasi dan makanan pelengkap.

 

“Ini kerana ada kucing di sini yang memerlukan rawatan kena menghidapi penyakit seperti selesema, demam, sakit mata, cirit-birit, kurap, penyakit kulat sporotrichosis serta diserang virus parvo. Jika kucing mengalami gejala sakit yang ringan, saya akan rawat terus di sini, namun jika penyakit lebih teruk saya akan bawa pulang seterusnya bawa ke klinik veterinar,” katanya.

See also  Rakaman Santai 'Makan angin' bawa ular sawa 200 kg

 

Setahun menghulurkan bantuan kepada kucing jalanan, Nor Izyan Syahida terus tekad untuk meneruskan aktiviti tersebut, namun amat mengharapkan masyarakat lebih peka untuk tidak membuang mamalia tersebut.

 

— BERNAMA

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Dedikasi dua jam sehari berbakti pada 100 kucing jalanan " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

156122
Users Today : 912
Users Yesterday : 2819
Users Last 7 days : 24517
Users Last 30 days : 79946
Users This Month : 49847
Users This Year : 156121
Total Users : 156122
Views Today : 1657
Views Yesterday : 4305
Views Last 7 days : 37169
Views Last 30 days : 123211
Views This Month : 76488
Views This Year : 238878
Total views : 238879
Who's Online : 4
Your IP Address : 34.236.192.4
Server Time : 2022-08-18
0Shares