(Video) “Struggle Untuk Pelajar,” Gadis Kongsi Kegigihan Ayahnya Ajar Kelas “Online”, Usaha Tulis Formula Atas Jubin Demi Nak Bagi Anak Muridnya Faham

(Video) “Struggle Untuk Pelajar,” Gadis Kongsi Kegigihan Ayahnya Ajar Kelas “Online”, Usaha Tulis Formula Atas Jubin Demi Nak Bagi Anak Muridnya Faham

 

Ketika negara pada ketika ini sedang bergelut dengan pandemik COVID-19, para pendidik dan tenaga pengajar juga sedang berhempas pulas memberikan pembelajaran yang terbaik kepada semua pelajar dalam keadaan norma baharu.

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

 

Dengan penggunaan teknologi telefon pintar dan komputer sepenuhnya, proses pembelajaran tersebut boleh dijalankan dengan lancar.

 

Pun begitu, ia tetap tidak sama seperti belajar bersemuka ketika di sekolah atau universiti. Guru-guru perlu lebih kreatif apabila mengajar menerusi alam maya ini bagi menarik minat para pelajar, tetapi ia pastinya bukan satu perkara yang mudah.

See also  Jenaka Rogol : Keluarga pelajar akan fail saman balas RM5 juta terhadap guru

 

Menerusi satu video di TikTok, @ainaaabdn7 berkongsi kepada warganet mengenai struggle yang dihadapi oleh bapanya ketika mengajar di rumah.

 

Guru tingkatan enam yang mengajar subjek Ekonomi di sebuah sekolah di Sandakan itu dilihat sedang berusaha menerangkan formula pengiraan kepada pelajarnya dengan menulis di atas jubin ruang tamu.

Setiap formula tersebut ditunjukkan kepada pelajar menerusi telefon pintarnya.

See also  [Video] Pengunjung Sandakan Mall gempar lantai merekah

 

@ainaabdn7

 

struggle untuk student supaya lebih memahami. goodluck all students. #xybca #fyp

 

♬ Beggin’ – Måneskin

 

Ramai yang tertanya-tanya mengapa bapanya tidak menggunakan white board. Jelas Aina menerusi ruangan komen, bapanya lebih selesa menggunakan jubin tersebut kerana ia mungkin memudahkan pelajar untuk melihat setiap perincian formula tersebut.

 

Menjengah ke ruangan komen, ramai kagum melihat kesungguhan bapanya itu dalam mendidik anak bangsa dalam tempoh yang sukar ini.

 

“Sangat-sangat respect”

 

“Harap muridnya pun struggle macam cikgu”

 

See also  “Saya tahu miskin, tapi jangan sampai menghina”

“Pengorbanan insan yang bernama guru”

 

“Cikgu yang hebat menghasilkan anak murid yang hebat”

 

Sumber: ainaabdn7

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " (Video) "Struggle Untuk Pelajar," Gadis Kongsi Kegigihan Ayahnya Ajar Kelas "Online", Usaha Tulis Formula Atas Jubin Demi Nak Bagi Anak Muridnya Faham " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

156041
Users Today : 831
Users Yesterday : 2819
Users Last 7 days : 24436
Users Last 30 days : 79865
Users This Month : 49766
Users This Year : 156040
Total Users : 156041
Views Today : 1432
Views Yesterday : 4305
Views Last 7 days : 36944
Views Last 30 days : 122986
Views This Month : 76263
Views This Year : 238653
Total views : 238654
Who's Online : 3
Your IP Address : 44.200.30.73
Server Time : 2022-08-18
0Shares