Uncle Kentang bangga anak angkat panggil ‘ayah’

Bukan darah daging, ikatan persaudaraan pun tidak! Uncle Kentang bangga anak angkat panggil ‘ayah’… janji lindungi mereka – “Ia bukan pilihan tapi tanggungjawab” – Viral

TERLIBAT dalam lapangan kebajikan bertahun-tahun lamanya bukan sahaja memberi peluang kepada aktivis masyarakat, Kuan Chee Heng untuk menyalurkan bantuan semata-mata, sebaliknya turut menjalin ikatan silaturrahim dengan golongan yang dibantu.

 

Melihat anak-anak kecil yang terkapai-kapai dek kesempitan hidup keluarga serta dahagakan kasih daripada bapa kandung yang sudah tiada, cukup menjentik hati lelaki dikenali sebagai Uncle Kentang ini.

 

Bukan darah daging sendiri serta langsung tiada sebarang ikatan persaudaraan, namun anak-anak daripada keluarga yang disantuninya sudahpun mengiktiraf lelaki tersebut sebagai ‘bapa’ mereka.

 

Sempena sambutan Hari Bapa, Uncle Kentang turut berkongsi kisah anak-anak angkatnya yang sudah dianggap seperi anak sendiri menerusi perkongsian di Facebook.

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

“Azizah, tak boleh cakap, pekak dan tiada tangan atau kaki sempurna. Tetapi dia tetap mempunyai senyuman yang boleh membawa kegembiraan kepada kepenatan saya. Setiap kali Azizah jumpa saya, dia akan dakap saya rapat rapat.

See also  Mayat nelayan ditemui selepas tiga hari hilang

 

“Kita telah ubah hidup Azizah, kita bantu, zakat bantu, JKM bantu kerana kita tahu Azizah adalah anak kita, bukan anak orang lain.

 

“Setiap kali dia mahu ke hospital, kita diberi peluang untuk ambil dan hantar pulang. Menjadi ayah kepadanya bukan lagi satu pilihan untuk kita semua tetapi ia adalah tanggungjawab kita kepada semua anak-anak di Malaysia.

 

Salah seorang anak angkat Uncle Kentang, Manja yang dibantu sejak usianya empat tahun.

 

“Azizah mengingatkan dan menyedarkan kita tanggungjawab masih perlu digalas,” tulisnya.

Selain Azizah, Uncle Kentang turut berkongsi kisah anak angkatnya yang bernama Manja yang sudah diberi bantuan dan perhatian sejak kanak-kanak itu berusia empat tahun.

 

Menurut Uncle Kentang, keluarga Manja hidup susah dan hanya bergantung kepada pendapatan si bapa yang bekerja sebagai seorang pemandu teksi.

See also  Dua mangsa terbabit Video pergaduhan di Jalan Landak Pudu dikenalpasti

 

Namun kehidupan keluarga ini berubah sama sekali selepas ketua keluarga tempat mereka bergantung meninggal dunia dipercayai menjadi mangsa samun.

 

Kalau di luar sana ada anak tak sekolah, ada anak tak makan, anak yang hilang kasih sayang, anak yang sakit dan tak mampu berubat… ia adalah anak saya.

 

“Selama ini kita melihat Manja membesar. Sehingga satu hari tiba-tiba dia memohon kepada saya untuk memanggil saya ayah. Terkejut dan saya terus menjawab boleh kerana saya tahu Manja menganggap saya ayahnya.

 

“Kerana bila demam, dia akan rindu pada saya… bila nak jadi kadet polis, dia meminta kebenaran saya. Bila free, dia akan call untuk mendengar suara ayah. Manja, ayah akan menjagamu dan melindungimu seperti anak sendiri,” coretnya lagi.

Uncle Kentang dikenali ramai kerana membantu golongan kurang berkemampuan dari pelbagai aspek termasuklah perkhidmatan penghantaran jenazah.

See also  Polis tahan bapa beri anak dua tahun hisap vape

 

Tambah aktivis ini lagi, bukan hanya Azizah dan Manja, tetapi anak-anak kecil daripada golongan kurang berkemampuan ini secara automatik menjadi ‘anak angkatnya’.

 

“Kalau di luar sana ada anak tak sekolah, ada anak tak makan, anak yang hilang kasih sayang, anak yang sakit dan tak mampu berubat… ia adalah anak saya.

 

“Jadilah bapa kepada semua anak-anak. Hidup ini sekali dan singkat. Tinggalkan yang terbaik untuk anak-anak kita,” katanya lagi.

 

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Uncle Kentang bangga anak angkat panggil ‘ayah’ " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

376448
Users Today : 43
Users Yesterday : 1939
Users Last 7 days : 16548
Users Last 30 days : 61937
Users This Month : 3452
Users This Year : 376447
Total Users : 376448
Views Today : 50
Views Yesterday : 2888
Views Last 7 days : 24939
Views Last 30 days : 95568
Views This Month : 5215
Views This Year : 579909
Total views : 579910
Who's Online : 11
Your IP Address : 44.210.77.106
Server Time : 2022-12-03
0Shares