Kontrak 100 penghantar barang Pos Malaysia ditamatkan

Kontrak 100 penghantar barang Pos Malaysia ditamatkan

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

ALOR SETAR: Lebih 100 penghantar barang kontrak Pos Malaysia Berhad (Pos Malaysia) merayu supaya pihak syarikat itu mempertimbang keputusan menamatkan perkhidmatan mereka pada 1 Julai ini.

 

Rata-rata mereka yang ditemui memberitahu, keputusan tersebut sememangnya sesuatu yang mengejutkan dengan masing-masing kini tidak mampu untuk tidur lena memikirkan masa depan.

 

Menurut seorang pekerja terlibat, Demang Yunis Abd. Azis, 35, kesemua mereka mengakui terdapat klausa dalam kontrak masing-masing yang menyatakan pihak syarikat berhak menamatkan perjanjian tersebut pada bila-bila masa dengan notis dalam tempoh 14 hari tanpa perlu menyatakan apa-apa sebab.

 

Namun, katanya, penamatan kontrak dalam tempoh sukar ini sudah tentu mendatangkan kesan besar terhadap mereka yang terlibat apatah lagi kebanyakan yang terlibat masih menanggung hutang bagi memulakan kerjaya tersebut, kira-kira setahun lalu.

See also  Harga Ron95/97/Diesel 23 - 29 Jan 2021

 

“Untuk mendapatkan pekerjaan ini, kami dikenakan syarat iaitu perlu memiliki van. Disebabkan itu, ramai antara kami yang mengeluarkan modal termasuk berhutang semata-mata bagi membeli kenderaan itu serta melakukan kerja baik pulih.

 

“Tetapi hanya beberapa bulan selepas menjalankan kerja ini, tiba-tiba kontrak kami ditamatkan lebih awal,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

 

Sehubungan itu, menurutnya, pekerja terlibat memohon ihsan pihak syarikat untuk setidak-tidaknya memberi ruang agar penamatan kontrak mereka ditangguh hingga tarikh sebenar seperti yang termaktub dalam kontrak asal demi kelangsungan hidup mereka.

See also  SKMM arah Celcom, Maxis, TuneTalk Dan Webe hentikan Promosi Dan Pengiklanan Yang Mengelirukan Pengguna 

 

“Mengikut perjanjian asal, kontrak saya berakhir pada 26 Oktober ini. Jika dapat diberikan kelonggaran hingga ke tarikh itu, setidak-tidaknya boleh saya membuat persiapan awal,” katanya

 

Rakannya, Mohd. Farhan Roslee, 29, berkata, dia masih tidak mempunyai pekerjaan lain untuk menyara keluarga selepas diberhentikan kerja semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

 

“Setakat ini hutang membeli van yang perlu saya jelaskan lebih RM10,0OO dengan keadaan anak sulung bakal lahir tidak lama lagi,” ujarnya.

 

Seorang lagi penghantar barang, Wan Amirul Ikbal Hakim Zamzuri berkata, rata-rata mereka yang terlibat tidak menyangka perkara sebegitu boleh terjadi ketika masing-masing bergelut untuk berdepan dengan kesan daripada pandemik Covid-19.

See also  Minyak subsidi Malaysia berlambak di Selatan Thailand

 

“Saya difahamkan pelantikan kami sebelum ini bertujuan untuk membantu menyelesaikan masalah lambakan barangan ketika PKP 1.0 dulu.

 

“Bagaimanapun, saya dan rakan-rakan lain diberhentikan kerja sebelum tempoh pelaksanaan PKP 3.0 belum berakhir ,” ujarnya.

 

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Kontrak 100 penghantar barang Pos Malaysia ditamatkan " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

378425
Users Today : 2020
Users Yesterday : 1939
Users Last 7 days : 16564
Users Last 30 days : 61815
Users This Month : 5429
Users This Year : 378424
Total Users : 378425
Views Today : 2806
Views Yesterday : 2888
Views Last 7 days : 24683
Views Last 30 days : 94935
Views This Month : 7971
Views This Year : 582665
Total views : 582666
Who's Online : 6
Your IP Address : 35.172.224.102
Server Time : 2022-12-03
0Shares