Akibat Covid-19, lapan beradik jadi yatim piatu dalam masa 3 hari

Akibat Covid-19, lapan beradik jadi yatim piatu dalam masa 3 hari

 

Wabak Covid-19 terus memakan korban dan kes kematian masih tinggi secara konsisten sepanjang bulan lalu, seringkali angka kes harian mencecah melebihi angka 100 nyawa.

Antara nyawa yang terkorban itu, ibu bapa kepada Nazurah Nabilah Yajeed, berusia 19 tahun.

 

Arwah ibu bapanya, sebelum ini mencari nafkah berniaga goreng pisang, kembali ke rahmatullah akibat Covid-19 dalam jangka masa tiga hari, meninggalkan Nabilah yatim piatu bersama tujuh adiknya yang berumur antara 18 hingga empat tahun.

 

Sebilangan besar adik-adik Nabilah masih bersekolah, kecuali adik bongsunya yang berusia empat tahun. Nabilah sendiri pelajar di Kolej Politeknik Mersing di Johor.

 

Dia berkata bapanya meninggal pada hari Jumaat lalu (16 Julai) dan dua hari kemudian pada hari Ahad (18 Julai), ibunya pula meninggal dunia akibat Covid-19.

See also  Dr Fatihah beransur pulih sudah mula sedar, bayi selamat dilahirkan stabil

 

“Pada mulanya, ibu saya diuji positif pada 18 Jun sehingga dia pergi ke (pusat kuarantin dan rawatan) Maeps, dan kemudian pada 21 Jun, dia mengalami kesukaran bernafas kemudian dia terus masuk ke unit rawatan rapi (ICU) dan tidak sedarkan diri sehingga dia menghembuskan nafasnya yang terakhir semalam.

 

“Ayah saya adalah kontak rapat ibu saya. Saya tidak ingat hari apa dia mengambil ujian dan disahkan positif tetapi dia sukar bernafas dan dimasukkan ke hospital pada 30 Jun.

 

“Dia dimasukkan ke ICU di Rumah Sakit Selayang dan selepas itu ‘ditidurkan’. Dia tidak sedarkan diri sehingga meninggal dunia pada hari Jumaat lalu,” kata Nabilah, yang kelihatan tenang sepanjang perbualannya bersama Malaysiakini semalam.

See also  Apa itu Vitamin A

 

Kini Nabilah dan adik-adiknya tinggal di rumah ibu saudaranya di Bukit Beruntung, Rawang, Selangor.

 

Ibu saudaranya tidak bekerja dan sebelum ini positif Covid-19.

 

Nabilah berkata mereka semua baik-baik saja sekarang dan baru sahaja menyelesaikan tempoh kuarantin mereka. Jelasnya lagi, mereka sedang menunggu untuk memotong gelang merah jambu mereka.

 

Di sebalik tragedi yang menimpa keluarga mereka, Nabilah sedar hidup mesti diteruskan, apalagi dia kakak sulung kepada tujuh adik-adik untuk dijaga.

 

“Ya, saya terkejut dan saya masih sedih, tetapi tak mengapa. Saya perlu terus tinggal bersama adik-adik saya,” katanya.

See also  Usus ialah Otak kedua mempengaruhi kesihatan otak utama

 

Nabilah berkata setakat ini dia mendapat bantuan daripada jiran-jiran dan juga beberapa orang tidak dikenalinya, yang menghulurkan bantuan makanan dan wang.

 

Pun begitu, Nabilah berkata dia terbuka untuk menerima lebih banyak bantuan untuk membantu keluarganya kembali berdikari.

 

Bagi mereka yang ingin menghubungi Nabilah untuk memberikan bantuan, dia boleh dihubungi di

nazurahkai14@gmail.com.

 

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Akibat Covid-19, lapan beradik jadi yatim piatu dalam masa 3 hari " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

385512
Users Today : 1590
Users Yesterday : 2680
Users Last 7 days : 17275
Users Last 30 days : 60828
Users This Month : 12516
Users This Year : 385511
Total Users : 385512
Views Today : 2442
Views Yesterday : 3986
Views Last 7 days : 25608
Views Last 30 days : 92741
Views This Month : 18527
Views This Year : 593221
Total views : 593222
Who's Online : 7
Your IP Address : 34.231.21.105
Server Time : 2022-12-06
0Shares