SAI BABA – TOKOH AGAMA, KAYA, DERMAWAN DAN PENIPU!

SAI BABA – TOKOH AGAMA, KAYA, DERMAWAN DAN PENIPU!

 

Diceritakan Sai Baba punya hampir 100 juta pengikut. Yang ekstrimis ada hampir 6 juta orang sanggup mati untuknya. Begitulah betapa kuat dan berpengaruhnya Sai Baba ketika itu walaupun tiada media sosial di zamannya.

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

Sai Baba dikenali sebagai “wali” untuk agama Hindu yang “soleh” dengan “keramat” yang boleh merawat pelbagai penyakit. Yang lebih menarik, dia mampu mengeluarkan emas dari tangan kosong dengan menggunakan silap mata.

 

Sai Baba juga sangat kaya. Ketika zaman hidupnya, tiada siapa yang tahu dari mana datang kekayaannya. Dia membangunan hampir 1200 pusat organisasinya, banyak rumah-rumah perlindungan, sekolah-sekolah dan hospital-hospital dia bangunkan. Dia dikenali juga sebagai seorang dermawan dan filantropis.

See also  Pangkat Dalam Organisasi Angkatan Tentera Malaysia (ATM)

 

Popularitinya di kalangan rakyat dan orang awam menjadikan Sai Baba untouchable dan invincible. Politikus dan kerajaan terpaksa menunggang popularitinya. Walaupun mereka mendengar dan mendapat laporan tentang kecurangannya.

 

Ketika itu pun telah muncul beberapa pihak yang bangkit membongkarkan penipuan-penipuan Sai Baba seperti silap matanya, cuci duit dan sexual harrassment terhadap wanita-wanita. Juga terdengar dakwaan dia melakukan sex abused dekat kanak-kanak lelaki.

 

Tetapi semua itu dinafikannya dengan kata-kata hikmah, sedih, cerita sumbangannya selama ini dan air mata mata keramat. Pentaksubnya pula akan menyerang mana-mana individu atau pihak yang cuba mengkritik dan membongkar penyelewengan dan kecurangan Sai Baba ini.

See also  Fakta unik tentang Awan

 

Nama Sai Baba terlalu besar sehingga para mangsa menjadi takut hendak melaporkan salah lakunya. Bahkan pihak kerajaan juga takut nak ambil apa-apa tindakan. Sehinggalah seorang demi seorang mangsa tampil.

 

Akhirnya nama Sai Baba goyang. Yang mencari kebenaran meninggalkan Sai Baba. Yang taksub, masih terus menyembah Sai Baba sampai hari ini.

 

Setelah kematian Sai Baba, didapati sejumlah harta bernilai berbillion dijumpai. Setelah disiasat, kebanyakan punca kekayaan tersebut adalah daripada aktiviti haram yang menggunakan khidmat Sai Baba untuk disucikan.

See also  Kehebatan anggota badan manusia

 

Itu kisah Sai Baba. Sebab itu penting sekali menjauhi taksub. Melarang melampau dan memuji memuja tokoh secara berlebihan sehingga mendatangkan mudarat kepada rakyat.

 

Kredit @aliff Ahmad lll

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " SAI BABA - TOKOH AGAMA, KAYA, DERMAWAN DAN PENIPU! " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

371953
Users Today : 568
Users Yesterday : 3148
Users Last 7 days : 15265
Users Last 30 days : 64388
Users This Month : 60971
Users This Year : 371952
Total Users : 371953
Views Today : 856
Views Yesterday : 4591
Views Last 7 days : 22882
Views Last 30 days : 99208
Views This Month : 93994
Views This Year : 573060
Total views : 573061
Who's Online : 11
Your IP Address : 44.201.99.222
Server Time : 2022-11-30
0Shares