SAI BABA – TOKOH AGAMA, KAYA, DERMAWAN DAN PENIPU!

SAI BABA – TOKOH AGAMA, KAYA, DERMAWAN DAN PENIPU!

 

Diceritakan Sai Baba punya hampir 100 juta pengikut. Yang ekstrimis ada hampir 6 juta orang sanggup mati untuknya. Begitulah betapa kuat dan berpengaruhnya Sai Baba ketika itu walaupun tiada media sosial di zamannya.

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

Sai Baba dikenali sebagai “wali” untuk agama Hindu yang “soleh” dengan “keramat” yang boleh merawat pelbagai penyakit. Yang lebih menarik, dia mampu mengeluarkan emas dari tangan kosong dengan menggunakan silap mata.

 

Sai Baba juga sangat kaya. Ketika zaman hidupnya, tiada siapa yang tahu dari mana datang kekayaannya. Dia membangunan hampir 1200 pusat organisasinya, banyak rumah-rumah perlindungan, sekolah-sekolah dan hospital-hospital dia bangunkan. Dia dikenali juga sebagai seorang dermawan dan filantropis.

See also  {{Video}} TLDM usir dua bot nelayan Indonesia

 

Popularitinya di kalangan rakyat dan orang awam menjadikan Sai Baba untouchable dan invincible. Politikus dan kerajaan terpaksa menunggang popularitinya. Walaupun mereka mendengar dan mendapat laporan tentang kecurangannya.

 

Ketika itu pun telah muncul beberapa pihak yang bangkit membongkarkan penipuan-penipuan Sai Baba seperti silap matanya, cuci duit dan sexual harrassment terhadap wanita-wanita. Juga terdengar dakwaan dia melakukan sex abused dekat kanak-kanak lelaki.

 

Tetapi semua itu dinafikannya dengan kata-kata hikmah, sedih, cerita sumbangannya selama ini dan air mata mata keramat. Pentaksubnya pula akan menyerang mana-mana individu atau pihak yang cuba mengkritik dan membongkar penyelewengan dan kecurangan Sai Baba ini.

See also  Bonsai 400 tahun selamat dari bom atom

 

Nama Sai Baba terlalu besar sehingga para mangsa menjadi takut hendak melaporkan salah lakunya. Bahkan pihak kerajaan juga takut nak ambil apa-apa tindakan. Sehinggalah seorang demi seorang mangsa tampil.

 

Akhirnya nama Sai Baba goyang. Yang mencari kebenaran meninggalkan Sai Baba. Yang taksub, masih terus menyembah Sai Baba sampai hari ini.

 

Setelah kematian Sai Baba, didapati sejumlah harta bernilai berbillion dijumpai. Setelah disiasat, kebanyakan punca kekayaan tersebut adalah daripada aktiviti haram yang menggunakan khidmat Sai Baba untuk disucikan.

See also  VIDEO Hari ini 31 Ogos 1957 64 tahun yang lalu, Stadium Merdeka dirasmikan. 

 

Itu kisah Sai Baba. Sebab itu penting sekali menjauhi taksub. Melarang melampau dan memuji memuja tokoh secara berlebihan sehingga mendatangkan mudarat kepada rakyat.

 

Kredit @aliff Ahmad lll

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " SAI BABA - TOKOH AGAMA, KAYA, DERMAWAN DAN PENIPU! " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

156694
Users Today : 535
Users Yesterday : 949
Users Last 7 days : 23349
Users Last 30 days : 78780
Users This Month : 50419
Users This Year : 156693
Total Users : 156694
Views Today : 950
Views Yesterday : 1720
Views Last 7 days : 35363
Views Last 30 days : 121300
Views This Month : 77501
Views This Year : 239891
Total views : 239892
Who's Online : 3
Your IP Address : 3.238.225.8
Server Time : 2022-08-19
0Shares