Kos urus jenazah pesakit COVID-19 melampau, aniaya keluarga – NGO

Kos urus jenazah pesakit COVID-19 melampau, aniaya keluarga – NGO

Muhafandi Muhamad

Ogos 8, 2021

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

KOTA BHARU: Bayaran pengurusan jenazah pesakit COVID-19 di negeri ini iaitu antara RM1,300 hingga RM1,800 yang dikenakan terhadap keluarga disifatkan melampau, sehingga menekan golongan kurang berkemampuan.

Bayaran itu pula bukan kos keseluruhan sehingga pengebumian, sebaliknya hanya membabitkan urusan memandikan jenazah menggunakan kaedah tayamum sebelum dikafankan sahaja.

 

Keadaan itu memaksa keluarga yang tidak mampu memohon bantuan badan amal atau pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

 

Itu yang didedahkan sebuah NGO, Tengku Harith Team Ventures yang terlibat dalam kerja-kerja amal mengurus dan mengebumikan jenazah pesakit COVID-19 di Kelantan.

Pengasasnya, Tengku Harith Tengku Abdul Azis, mendakwa caj yang dikenakan oleh pihak yang terbabit dalam pengurusan jenazah itu di hampir semua hospital di Kelantan mencecah antara RM1,300 hingga RM1,800.

“Caj berkenaan terlalu tinggi dan membebankan sedangkan harga debu tayamum tidak sampai RM10 setiap pek, yang boleh digunakan untuk proses tayamum enam jenazah,” dakwanya ketika ditemui Astro AWANI.

See also  Banjir: Jenazah dibawa pulang dengan bot

Beliau dan pasukannya yang sudah menguruskan lebih 50 jenazah pesakit COVID-19 mendakwa, pernah mengajukan isu mengenai caj yang tinggi itu kepada pihak pengurusan hospital sebelum ini.

“Rata-rata rata pengurusan hospital terkejut mendengar aduan yang saya kemukakan dan bertanyakan kepada unit forensik masing masing,” katanya.

Malangnya, dakwanya unit forensik pula menyalahkan pihak pengurus jenazah yang dikatakan dilantik dan dipilih oleh pengurusan unit forensik itu sendiri.

Dakwanya, pengurus jenazah juga pernah diajukan soalan itu namun tidak mengaku mengenakan bayaran sedemikian.

“Saya panjangkan perkara berkenaan kepada pihak Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik) dan terkejut apabila Maik memaklumkan pihaknya menetapkan kadar harga RM200 sahaja bagi kos tayamum.

“Jadi timbul persoalan, siapa yang menetapkan harga setinggi RM1,800 untuk tayamum (pengurusan jenazah)… pihak forensik atau tukang mandi jenazah (pengurus jenazah) yang dipilih oleh pengurusan forensik?,” soalnya.

See also  SKMM arah Celcom, Maxis, TuneTalk Dan Webe hentikan Promosi Dan Pengiklanan Yang Mengelirukan Pengguna 

Beliau juga mendakwa, caj yang dikenakan terhadap keluarga itu tidak disertakan resit atau butiran terperinci.

Mengulas lanjut, katanya bukan sahaja kos pengurusan mayat atau tayamum yang perlu dijelaskan oleh keluarga, sebaliknya kos lain juga.

Antaranya, termasuk kain kapan melebihi RM100, keranda antara RM200 hingga RM300 dan upah gali liang lahad (RM250-300).

Menurut Tengku Harith yang juga Pengerusi Amalvalley Organization Kelantan, pihaknya bersama beberapa gabungan NGO menyediakan bantuan pengurusan dan pengebumian jenazah pesakit COVID-19 secara percuma.

“Ahli keluarga atau waris cuma perlu membayar kos keranda sahaja iaitu RM200 jika mampu. Jika sebaliknya kita akan berikan secara percuma. Kos yang lain termasuk tayamum, kafan, solat jenazah, kenderaan jenazah dan sebagainya adalah percuma,” katanya.

Katanya, mereka bekerjasama dengan Persatuan Orang Kota Bharu (POKB), JNZA Gaung Global dan Jawatankuasa Surau PPR Kota Bharu.

See also  Kontrak 100 penghantar barang Pos Malaysia ditamatkan

Sementara itu, Setiausaha Maik, Mohd Rasani Ramli, ketika dihubungi mengesahkan menerima aduan daripada NGO berhubung isu berkenaan.

Menurutnya, susulan aduan itu Mei lepas, Maik telah mengadakan pertemuan dan mesyuarat bersama pengurusan hospital di seluruh Kelantan.

“Hasilnya Maik telah menetapkan kadar RM200 bagi kos tayamum dan menggariskan harga pengurusan jenazah bagi negeri Kelantan yang perlu diikuti oleh semua imam masjid, pihak pengurusan jenazah dan sebagainya” katanya kepada Astro AWANI

 

#Awani

#Update.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Kos urus jenazah pesakit COVID-19 melampau, aniaya keluarga - NGO " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

139795
Users Today : 971
Users Yesterday : 3536
Users Last 7 days : 21924
Users Last 30 days : 74451
Users This Month : 33520
Users This Year : 139794
Total Users : 139795
Views Today : 1333
Views Yesterday : 5142
Views Last 7 days : 33981
Views Last 30 days : 115148
Views This Month : 51723
Views This Year : 214113
Total views : 214114
Who's Online : 46
Your IP Address : 18.207.157.152
Server Time : 2022-08-14
0Shares