Kisah Kucing Tentera Jerman dan Inggeris, Selamat dari 3 Perang Laut di Perang Dunia ke2.

Sam atau Oscar menjadi kucing ajaib yang selalu selamat ketika ditugaskan di 3 kapal perang

Sejak dahulu, kucing kerap ditugaskan oleh armada kapal perang. Salah satunya kucing legendaris bernama Sam yang selalu selamat dalam tiga kali tugasnya di kapal perang selama Perang Dunia II.

Selama Perang Dunia II, banyak kucing ditugaskan di kapal tentera laut. Tujuan utama kucing adalah untuk membasmi tikus yang seringkali mengganggu kru dan merosakkan pendawaian elektrik kapal.

Sam salah satu dari banyak kucing yang bertugas di kapal-kapal perang selama Perang Dunia II. Sam merupakan kucing dengan corak warna hitam putih.

Selama hidupnya dia sudah tiga kali mendapat tugas di tiga kapal perang. Kucing ini juga berhasil selamat tiga kali ketika tiga kapal tempatnya bertugas tenggelam dalam pertempuran di laut.

Tugas pertama Sam ketika salah seorang pelaut kapal perang Jerman, Bismarck membawa Sam. Pada 18 Mei 1941, kapal Bismarck berlayar dari pelabuhan kota Gotenhafen, Polandia.

Tugas kapal perang Nazi itu adalah untuk mematahkan serbuan kapal Inggeris.

Pada 27 Mei 1941, selama pertempuran sengit Bismarck ditenggelamkan oleh skuadron Inggeris. Dari 2.200 pelaut di kapal, hanya 115 yang berhasil selamat, termasuk Sam.

Setelah beberapa jam para pelaut HMS Cossack menemukan Sam dibawah runtuhan dan membawanya ke kapal penyelamat.

Para tentera Inggeris kemudian memberi nama kucing itu dengan nama Oscar. Selama beberapa bulan berikutnya, Oscar bertugas di kapal Cossack dalam operasi mengawal beberapa konvoi di Atlantik Utara dan Mediterania.

Pada 24 Oktober 1941, HMS Cossack berlayar dari Gibraltar menuju Liverpool. Namun kapal berkenaan ditenggelamkan oleh torpedo yang diluncurkan kapal selam Jerman U-563.

HMS Cossack pun tenggelam, 159 pelaut mati, dan selebihnya diselamatkan ke kapal HMS Legion. Sekali lagi, Oscar selamat dan turut dievakuasi ke Gibraltar.

Oscar lalu dibawa ke kapal induk HMS Ark Royal. Kapal ini juga tenggelam di Gibraltar pada 14 November 1942 angkara serangan kapal selam Jerman.

Kapal pengiring kemudian mengevakuasi para pelaut yang selamat, tak terkecuali Oscar.

Itu menjadi karier terakhir Sam atau Oscar dalam operasi tentera. Sebab, kucing ini mendapat tugas baru, yakni di Pejabat Gabeno Jeneral Gibraltar dan tinggal di sana selama beberapa waktu.

Hidup Sam yang telah melalui pengalaman hebat itu pun berakhir pada 1955 saat dia ditemukan mati di pantai.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Kisah Kucing Tentera Jerman dan Inggeris, Selamat dari 3 Perang Laut di Perang Dunia ke2. " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares