Sejarah penciptaan papan litar bercetak

Papan litar bercetak (PCB) ialah komponen utama era perkembangan teknologi.

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

Papan Litar PCB ciptaan Paul Eisler

Pada Tahun 1930 ,Seorang Jurutera kelahiran Austria  lulusan Universiti Teknologi Vienna  Paul Eisler mengeluarkan idea menghasilkan  papan litar bercetak.

Dengan perkembangan teknologi elektrik dan  elektronik bayangkan jika dia meminta beberapa sen untuk setiap salinan ciptaannya, dia akan mengumpul kekayaan yang lebih besar daripada Bill Gates namun, dia tidak melakukannya.

Pada awalnya ciptaan ini tidak mendapat sebarang pengiktirafan dari pihak industri. Sehingga penghujung 1930an berlaku pengeluaran besar besaran peralatan rumah tangga seperti radio, televisyen,mesin basuh dan komputer memerlukan teknologi papan litar tersusun. Apa sahaja yang mengandungi papan litar mula diiktiraf berasal dari Paul Eisler.

Pembinaan radio pada masa itu menggunakan tiub, perintang dan gegelung yang masih bersambung dengan wayar individu.  Wayar berselirat (sesuatu yang dipanggil “sarang burung”) berserabut dan  rumit serta mengelirukan terutama kerja kerja baik pulih.
Eisler mahukan litar peranti dan konduktor yang teratur . Sesuatu yang boleh dicetak dan mudah  untuk proses pengeluaran besar-besaran.

See also  Radiasi Gelombang 5G menjadi kegusaran ramai kesan kepada kesihatan
Litar Radio tanpa Papan Litar (PCB)

Eisler bereksperimen dengan bersungguh-sungguh dan berjaya mendaftarkan paten pertamanya pada tahun 1936.

Dia cuba mendapat keyakinan pihak pengeluar radio Inggeris Plessey. Namun ditolak dengan alasan ciptaan papan litar ini menganggu kecekapan pekerja wanita syarikat berkenaan.

Pada tahun 1939, pada permulaan perang dunia ke 2 , Eisler menemui seorang hartawan industri di sebuah rumah percetakan bernama Harold V. Strong. 


Dalam idea Eisler tentang papan litar bercetak, dia menyedari ada peluang besar  untuk perubahan daripada industri percetakan, mengalami kekurangan kertas, kepada industri senjata yang berkembang pesat. Semasa menaiki teksi, Eisler dengan yakin menandatangani kontrak dan memindahkan hak ciptaannya kepada Strong dengan harga satu paun sterling Inggeris.

Walaupun pihak ketenteraan memerlukan ciptaan seperti itu , namun  Kementerian Pertahanan British pada masa itu menentang penggunaannya.

Akibatnya tiada syarikat swasta di England yang sanggup  mengambil idea itu dan mengembangkannya lagi.

Ciptaan Eisler ini bagaimanapun mendapat sambutan industri Amerika Syarikat.

See also  [Video] Gunung Berapi tertinggi dalam Sistem Planet


Kejayaan pembinaan papan litar untuk fius peluru berpandu membawa kepada penerimaan besar besaran dalam industri Amerika Syarikat.

Papan litar bercetak menjadi umum pada tahun 1948
Pada tahun 1948, orang ramai juga mengetahui tentang idea litar bercetak. Perarakan kejayaan papan litar bercetak bermula, terutamanya sejak prinsip pematerian jisim oleh gelombang pateri telah dibangunkan pada masa itu. Ini merupakan satu lagi prasyarat penting untuk pengeluaran besar-besaran elektronik kos rendah.

Pada 1948, Penggunaan papan litar bercetak akhirnya menjadi keutamaan dalam setiap peralatan elektrik.

Hari ini, banyak kuantiti papan litar bercetak dihasilkan di seluruh dunia. Walaupun mereka semakin kecil dan semakin kecil, pengeluaran besar-besaran peranti elektronik moden tidak dapat difikirkan tanpa papan litar bercetak.

Papan litar telefon pintar
Papan litar Utama komputer

Eisler mengambil masa 35 tahun untuk mendapatkan pengiktirafan sebagai pencipta Papan Litar bercetak.

Industri elektronik Amerika mengambil idea  papan litar bercetak pada tahun 1950-an dan dengan pantas mengembangkannya lagi.

Pada pertengahan 1950-an ciptaan itu kembali ke Eropah kerana syarikat Jerman juga mula menghasilkan papan litar bercetak pada tahun 1957.

See also  Kerana internet yang lemah, ayah mendirikan 'bilik darjah' anak perempuan di atas bukit

Eisler,  tidak diberi penghormatan yang sepatutnya sebagai  pencipta komponen terpenting abad ini.

Pada tahun 1971 beliau diiktiraf sebagai pencipta papan litar bercetak.


Pada tahun 1992 Institut Jurutera Elektrik U.K menganugerahkannya Pingat Perak Nuffield, sejurus sebelum Eisler meninggal dunia pada 26 Oktober 1992 pada usia 85 tahun di pinggir bandar London.

Tanpa litar bercetak Paul Eisler kita tidak akan dapat berkomunikasi dengan telefon bimbit, mempunyai penerimaan televisyen, bermain di komputer atau melayari Internet. Elektronik yang murah dan mampu milik kini boleh didapati berkat ciptaan Paul Eisler.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Sejarah penciptaan papan litar bercetak " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

370538
Users Today : 2301
Users Yesterday : 3149
Users Last 7 days : 14719
Users Last 30 days : 65944
Users This Month : 59556
Users This Year : 370537
Total Users : 370538
Views Today : 3208
Views Yesterday : 4709
Views Last 7 days : 21978
Views Last 30 days : 101588
Views This Month : 91755
Views This Year : 570821
Total views : 570822
Who's Online : 18
Your IP Address : 44.210.77.106
Server Time : 2022-11-29
0Shares