Kepulangan Orang Terakhir Pelarian bot Vietnam

Doan Van Viet menjadi pelarian Vietnam terakhir daripada lebih 250,000 “orang bot” Vietnam meninggalkan Malaysia. Tidak seperti ramai rakan dan saudara mara yang memilih untuk dipindahkan ke negara ketiga, Doan memilih untuk kembali ke VietNam dan merancang mengahwini tunangnya yang dikenali semasa hidup sebagai pelarian di Malaysia.

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

“Orang bot” Indo-Cina di Pusat Induk Sungai Besi Malaysia pada tahun 1988. Pelarian Vietnam terakhir meninggalkan Malaysia pada 28 Ogos 2005. © UNHCR/JMMicaud

Hati sanubarinya amat merindui ahli keluarga yang telah lama terpisah.

Perlepasan pulang lelaki ini di Lapangan Antarabangsa Kuala Lumpur pada 30 Ogos 2005 – Doan Van Viet, 43 tahun – menandakan detik penting dalam sejarah Malaysia. Doan ialah pelarian Vietnam terakhir yang tinggal di Malaysia daripada lebih 250,000 pelarian Vietnam yang mendarat di pantai timur Malaysia kira-kira 20 tahun lalu.

Ramai yang mengingati Perang Vietnam sebagai salah satu yang paling mengerikan dalam sejarah Amerika, dan, seperti yang boleh digambarkan, satu babak yang mengerikan bagi Vietnam . Penyatuan semula Vietnam pada tahun 1975 mewujudkan rejim yang zalim, menimbulkan ketakutan bagi mereka yang tinggal di Vietnam . Hasilnya ialah penghijrahan besar-besaran pelarian yang kini dikenali sebagai Orang Bot.

Pada Mei 1975, pantai Malaysia menyaksikan ketibaan bot pertama setelah selamat dari ribut dan serangan lanun di lautan , membawa 47 orang dari Viet Nam. Mereka adalah orang pertama yang kemudiannya dikenali sebagai “orang bot”.

Konflik akibat penguasaan rejim komunis di rantau Indo-Cina menyebabkan ratusan ribu menjadi pelarian ke negara jiran.
Menceritakan kembali kenangan silam sebaik Komunis menguasai Vietnam, Doan menjelaskan

See also  Tiga Nelayan Vietnam Cedera Terkena Serpihan Tembakan Selepas Cuba Serang Anggota APMM

“Hidup kami sangat sukar sering di periksa oleh pihak berkuasa. Saya pernah dipenjarakan selama tujuh bulan kerana pihak berkuasa mengesyaki saya mengatur penyeludupan haram orang Vietnam,” kata Doan. Tidak tahan dengan ancaman komunis, Doan mengambil keputusan untuk melarikan diri bersama abangnya ke Malaysia.

Kehidupan Doan di Malaysia bermula pada tahun 1984, apabila bot yang dinaikinya terdampar di pantai Pulau Bidong, di luar pantai Terengganu di Malaysia.

Pada usia 22 tahun ketika itu, setelah meninggalkan rumahnya di Chau Thanh di Dong Nai bersama abangnya.

Di kem pelarian di Pulau Bidong, Doan mengikuti kelas untuk mempelajari bahasa Inggeris dan kemahiran mekanik auto.

Mengimbas kembali kenangan silam, Doan amat berterima kasih dengan kerajaan Malaysia yang memberi peluang dan kemudahan yang disediakan.

Doan mengambil peluang belajar bertutur bahasa Melayu dan Kantonis.

Kemahiran berinteraksi banyak membantu untuk mendapatkan pekerjaan.

Apabila kem Pulau Bidong ditutup pada tahun 1990, Doan berpindah ke Sungai Besi.

Kem ini juga ditutup pada tahun 1996, dan dia terpaksa hidup bersama masyarakat rakyat Malaysia di luar kem.

See also  LESEN MEMANDU UNHCR TIDAK SAH DIGUNAKAN UNTUK MEMANDU KENDERAAN DI MALAYSIA.

Dua puluh tahun selepas dia meninggalkan Viet Nam, Doan akhirnya pulang ke rumah bersama tunangnya.
Saat pelepasan di sertai oleh wakil UNHCR Malaysia Volker Türk.

“Pilihan kembali secara sukarela ke Vietnam orang terakhir dari zaman orang bot menandakan berakhirnya babak penting dalam sejarah pelarian di Malaysia,” kata Türk. “Ia juga menunjukkan bahawa penyelesaian kekal boleh didapati untuk situasi pelarian.

Hakikat bahawa Doan Van Viet kini mempunyai sebab untuk optimis tentang masa depannya sebahagiannya disebabkan oleh usaha kakitangan UNHCR di Malaysia sejak 20 tahun yang lalu. Saya mengucapkan selamat maju jaya kepada Doan Van Viet dan pasangannya untuk membina semula kehidupan mereka di Viet Nam.”

Doan sendiri menyatakan kegembiraannya untuk kembali dan tidak sabar untuk memulakan hidup baru. “Saya mahu pulang ke rumah untuk mengahwininya secara sah,” katanya sambil tersenyum kepada wanita Vietnam yang ditemuinya di Malaysia selepas dia tiba di sana sebagai pendatang tanpa izin pada 2003. “Kepulangan juga membolehkan saya rapat dengan keluarga yang saya ada. tidak bertemu sejak saya meninggalkan rumah.”

See also  Nelayan Vietnam terapung lima hari ditemui selamat

Doan akan disambut di Viet Nam oleh kakaknya.

“Saya telah melihat ramai rakan meninggalkan Malaysia untuk ditempatkan semula di negara lain. Abang saya sendiri berada di Perancis,” katanya ketika ditanya mengenai keputusannya untuk kembali ke asalnya. ‘Saya rasa sekarang adalah masa sesuai untuk pulang bersama tunang saya untuk memulakan hidup baru.”

Sejak 1975, agensi pelarian PBB telah membantu menempatkan semula kira-kira 240,000 pelarian Vietnam dari Malaysia ke negara ketiga, manakala kira-kira 9,000 yang lain memilih untuk kembali ke Viet Nam.

Oleh Bram Steen
UNHCR Malaysia

 

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Kepulangan Orang Terakhir Pelarian bot Vietnam " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

Our Visitor

367164
Users Today : 2076
Users Yesterday : 1707
Users Last 7 days : 11796
Users Last 30 days : 64143
Users This Month : 56182
Users This Year : 367163
Total Users : 367164
Views Today : 3109
Views Yesterday : 2573
Views Last 7 days : 18005
Views Last 30 days : 99146
Views This Month : 86947
Views This Year : 566013
Total views : 566014
Who's Online : 28
Your IP Address : 18.207.136.189
Server Time : 2022-11-28
0Shares