Buku buku teks sekolah, ceramah  ceramah motivasi di bandar dan kampung pasti menyelitkan kejayaan Thomas Edison mencipta mentol lampu elektrik. Seolah-olah Thomas Edison seorang jurutera hebat.

Thomas Edison


Thomas Edison digambarkan tokoh bertungkus lumus dalam bengkelnya  mencuba lagi dan lagi dan lagi sehingga berjaya mencipta mentol elektrik.

Thomas Edison merupakan ikon kebanggaan dunia terutama dalam bidang pendidikan Sains.

Dia dijadikan ikon kebanggaan orang Amerika yang rajin, bukan?
Malah beliau sentiasa  dijadikan ikon untuk dunia juga.

Cerita Thomas Edison tidak tamat dengan mudah. Asal usul latar belakang beliau tetap diselidik sepanjang zaman.

Thomas Edison  sebenarnya seorang ahli perniagaan yang terkenal dan berjaya dari segi kewangan pada masa dia membangunkan mentol lampunya. Dia mempunyai hubungan yang baik dengan akhbar, membolehkan dia dengan mudah mendapat slot siaran.

Beberapa fakta yang disembunyikan dari umum
1) Thomas Edison mempunyai  bengkel besar di Menlo Park di mana dia menggaji kakitangan jurutera, tukang, pelukis, untuk usaha membina mentol.

2) Thomas Edison membeli paten untuk membolehkan mentol lampu berfungsi sepenuhnya daripada orang Kanada Henry Woodward dan Mathew Evans pada tahun 1876 SEBELUM dia mula membangunkan mentolnya sendiri.
3) Sebelum Edison berjaya mencipta mentol lampunya, seluruh jalan di England telah diterangi oleh mentol elektrik ciptaan Joseph Swan.

5) Sebelum Edison mempunyai mentol lampu yang berjaya, William Sawyer memfailkan paten AS untuk mentol pijar. Edison kemudiannya akan menyaman Sawyer untuk menuntut paten, tetapi samannya telah ditolak. Mahkamah AS dengan tegas mengisytiharkan Edison tidak mencipta mentol lampu pertama di Amerika Syarikat.

6) Hanya beberapa bulan selepas mentol pertama Edison, pencipta Itali Alessandro Cruto mencipta mentol yang tahan 12.5 kali lebih lama daripada mentol Edison, tetapi ciptaannya diabaikan kerana publisiti memihak kepada Edison.

8) Mentol lampu Edison mempunyai masalah kecacatan reka bentuk,  Lewis Howard Latimer, seorang lelaki kulit hitam, adalah orang yang mencipta penyelesaian untuk masalah itu. Patennya telah dibeli oleh Edison dan dia kemudiannya diambil bekerja oleh Edison.

Kepakaran Latimer digunakan untuk menambah baik mentol, menubuhkan kilang mentol dan melatih pekerja, menyelia pemasangan grid lampu elektrik di bandar dan memperluaskan pemasaran ke Perancis dan Jerman.

Lewis Howard Latimer

7) Mentol Edison menjadi terkenal kerana dia mendapat sokongan kewangan dari gergasi pelaburan JP Morgan. Sokongan Morgan memastikan bahawa walaupun terdapat mentol yang lebih baik dicipta,  namun  media dikerah memastikan ciptaan Edison  mendominasi  pasaran lampu elektrik.

Latimer juga menulis buku pertama mengenai pencahayaan elektrik. (Sebagai nota sampingan, dia juga orang yang diupah Alexander Graham Bell untuk melukis gambar rajah telefon supaya Bell boleh mempatenkan telefon itu).

Kisah Thomas Edison secara umumnya digunakan untuk memberitahu orang ramai bahawa dengan kerja keras, angan-angan bakal menjadi kenyataan.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Sejarah Thomas Edison yang disembunyikan " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares