Perlaksanaan rejim kuota oleh penyedia perkhidmatan internet dilihat satu tekanan keatas poket pengguna dan menyekat kemajuan perkembangan teknologi digital dikalangan rakyat.Rejim harga ikut kuota seperti RM1 untuk 1GB hanya mengabui mata pengguna sahaja. Data untuk video dan grafik tv dalam talian seperti 64k, 128k biasanya memerlukan data bulanan sekitar 100GB untuk pengguna biasa.

Jumlah wang yang perlu dibelanjakan untuk 1bulan penggunaan akses 4G sekitar RM100.00

Secara bandingan akses 4G tanpa had di Thailand hanya berharga RM30 sebulan.

Lihat betapa dahsyatnya kesan inflasi yang disumbangkan oleh sektor akses 4G ini. Kita membayar kos bulanan akses internet 4G hampir 3kali ganda berbanding Thailand.

Amat jelas sekali rejim kuota ini begitu zalim memakan pendapatan rakyat.

Sudah tiba masanya rejim zalim ini dihapuskan demi merancakkan perkembangan teknologi digital untuk generasi masa kini dan akan datang.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Rejim data kawalan kuota menekan pengguna secara zalim " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares