Fobia terhadap garam perlu pembetulan segera kerana ianya merugikan. Bahan mineral itu telah diabaikan oleh kebanyakan orang kerana bimbang kesan kepada kesihatan terutama darah tinggi dan jantung.

Hakikatnya bukan semua garam mendatangkan mudarat. Secara amnya terdapat 3 jenis garam dipasaran iaitu
1) Garam meja atau garam putih
2) Garam bukit atau Himalayan warna merah jambu
3) Garam buluh

Dari 3 garam diatas, garam bukit Himalayan dan garam buluh mengandungi mineral penting untuk badan.

Mineral dalam Garam buluh khususnya berkesan untuk mengawal tekanan darah, paras air, fungsi saraf, aliran darah yang stabil dan detoksifikasi.

Kandungan Kalium yang tinggi dalam garam buluh menjadikan ianya pilihan berkesan untuk merawat masalah tekanan darah tinggi.

Garam buluh mengandungi bahan antioksidan kuat, dengan keupayaan untuk menyahtoksik sistem badan, meningkatkan fungsi imun dan mencegah pelbagai penyakit.

Kesan nyahtoksik dapat diperhatikan dengan kekerapan kencing. Ini merupakan isyarat garam buluh amat berkesan membersihkan sistem badan.

Selain dicampur dalam minuman,. Garam buluh juga bagus diguna sebagai ubat gigi.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Apakah semua jenis garam mudaratkan kesihatan " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By

0Shares