Vitamin adalah kandungan nutrisi yang terkandung dalam makanan.Pil Vitamin dipasaran ialah hasil proses ektrasi dari makanan samada haiwan dan tumbuhan.

Ada ketikanya keperluan nutrisi tubuh tidak dapat dicapai melalui pemakanan atas sebab-sebab tertentu, maka pil vitamin adalah kaedah yang menjadi pilihan.

Sebagai contoh keperluan vitamin C harian badan orang dewasa yang mengalami sakit kronik memerlukan sekitar 1000mg hingga 1500mg sehari.

Jika sebiji buah limau mengandungi sekitar 60 mg maka untuk memenuhi keperluan seharian Vitamin C 1000mg, seseorang itu perlu memakan sehingga 20 biji buah limau sehari.

Sudah pasti diluar kemampuan terutama orang sedang sakit kronik untuk menghabiskan 20 biji limau demi memenuhi keperluan vitamin C harian.

Maka penyelesaiannya mengambil vitamin atau suplemen dalam bentuk pil yang telah disediakan dengan dos sehingga 1000mg sebiji.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Vitamin atau suplemen dan keperluan harian " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares