Tanda seperti ini kini menjadi perkara biasa di Pulau Pinang di mana surcaj dikenakan kepada pelanggan yang membeli makanan mereka di kedai kopi. Walau bagaimanapun, trend ini masih belum diterima di bahagian lain negara dengan restoran tidak tergesa-gesa untuk mengenakan corkage.

GEORGE TOWN:

Adat duduk di kedai kopi tentu sekali memesan samada minuman atau pun beserta makanan.

Namun satu tren baru di Pulau Pinang terutama kalangan pelancong yang menjadikan kedai makan sebagai tempat rehat untuk duduk Pemilik kedai kopi, Micah Ooi, 37, sering tidak kisah apabila pengunjung menduduki meja tanpa memesan sebarang minuman.

Tetapi ia tidak lama lagi menjadi kebiasaan. Pelanggan akan datang dan memesan makanan dari gerai penjaja, tetapi tidak batuk satu sen pu untuk minum.

Kerana kecewa, Ooi memutuskan untuk meletakkan papan tanda memberitahu mereka yang tidak memesan minuman bahawa mereka perlu membayar yuran 50sen seorang.

“Kadangkala, sehingga lima pelanggan akan duduk semeja tanpa memesan sebarang minuman.

Ini kini nampaknya satu langkah biasa dengan kebanyakan kedai kopi di sini, malah ada yang meminta ringgit penuh sebagai “caj pitstop” jika tiada minuman dipesan.

“Kebanyakan pelanggan ini adalah pelancong dan saya rasa mereka harus memesan sesuatu sekurang-kurangnya,” katanya.


Ooi berkata walaupun dia tidak boleh memaksa pelanggan untuk memesan minuman, dia berharap papan tanda itu akan menggalakkan mereka untuk mempunyai empati dan menyokong perniagaannya, dan dia seterusnya akan memastikan mereka tidak kecewa dengan layanannya.

Sebagai pemilik kedai, Ooi hanya menjual minuman manakala pemilik gerai makan membayar sewa kepadanya.

“Apabila pelanggan membayar 50sen jika mereka tidak mempunyai sebarang minuman, saya memberi mereka air kosong sebagai balasan.

“Tidak mengapa jika hanya segelintir daripada seluruh kumpulan di meja memesan minuman.

Sekurang-kurangnya ia membantu untuk menampung kos saya dan bekerja untuk menjaga tempat itu.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Duduk kedai kopi akan kena caj " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares