Dua juruterbang Ethiopian Airlines tertidur ketika menerbangkan penerbangan dari Khartoum Sudan ke ibu kota Ethiopia Addis Ababa dan terlepas pendaratan mereka.Insiden itu berlaku pada hari Isnin 15 Ogos 2022, menurut Aviation Herald , yang menambah bahawa Kawalan Trafik Udara (ATC) mengeluarkan amaran apabila penerbangan ET343 menghampiri lapangan terbang tetapi tidak memulakan penurunan.

Mengikut laporan ndtv.com, Semasa juruterbang tertidur, sistem autopilot Boeing 737 memastikan pesawat itu bergerak pada 37,000 kaki.

ATC cuba menghubungi juruterbang beberapa kali tetapi tidak berjaya.

Apabila pesawat melintasi landasan di mana ia sepatutnya mendarat, autopilot terputus.

Itu mencetuskan penggera, yang membangunkan juruterbang, menurut Aviation Herald.

Mereka kemudian menggerakkan pesawat untuk mendarat di landasan 25 minit kemudian.

Nasib baik tiada sesiapa yang cedera dan pesawat selamat mendarat.

Data daripada sistem pengawasan penerbangan ADS-B mengesahkan bahawa insiden itu berlaku dan pesawat itu terbang di atas landasan.

Ia telah menyiarkan imej laluan penerbangan pesawat itu, yang menunjukkan gelung seperti infiniti berhampiran lapangan terbang Addis Ababa.


Penganalisis penerbangan Alex Macheras juga menyiarkan tentang kejadian itu di Twitter, menyebutnya “sangat membimbangkan”. Dia mengatakan keletihan juruterbang sebagai puncanya.

Insiden serupa dilaporkan pada Mei 2022 apabila dua juruterbang tertidur dalam penerbangan dari New York ke Rom ketika pesawat bergerak 38,000 kaki di atas tanah.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Juruterbang Tertidur Pada 37,000 Kaki terlepas pendaratan sepatutnya " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares