Laluan pintas Serendah Rawang sepanjang 10km yang telah dibuka pada 28 November 2017 untuk mengurangkan kesesakan yang berlaku di kawasan ini terutama pada hari bekerja.


Laluan pintas ini ditanda nombor 37 Jalan Persekutuan


Pembinaan yang dibuat di puncak pokok dan laluan seperti berliku sebenarnya untuk mengelak kerosakan pada pokok pokok spesis terancam yang hanya hidup dikawasan ini.Pokok popia subalata berbentuk seperti brokoli sebenarnya tidak ditemui di mana-mana tempat di dunia kecuali 400 batang sahaja hidup di hutan kanching Rawang Selangor.Kedudukan hutan ini betul-betul di kawasan pembinaan pintasan Rawang-Serendah.

Nama lain bagi spesies hopia subalata ialah Merawan Kanching atau Giam Kanching.Pokok ini spesis kawalan tidak boleh ditebang.

Pokok Giam Kanching bersaiz kecil, berkulit licin dengan ukur lilit menjangkau 1 meter.Hopea subalata dikelaskan sebagai spesies terancam tahap kritikal disebabkan taburannya yang terhad.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Mengapa Pintasan Serendah-Rawang dibuat tinggi dan berliku atas puncak pokok " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares