Peguam kanan Zaid Ibrahim berkata surat daripada DPP yang mahu mempercepatkan kes rasuah Ahmad Zahid Hamidi adalah mengejutkan banyak pihak

KUALA LUMPUR: Sebagaimana dilaporkan dalam portal freeMalaysiatoday.com bertarikh 30/8/2022 Peguam Kanan Datuk Zaid Ibrahim yang juga Mantan Menteri Undang-Undang mendesak Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat mendapat penjelasan Peguam Negara Tan Seri Idrus Harun berkaitan surat mengarahkan perbicaraan kes Presiden UMNO disegerakan berbanding kes 1MDB Datuk Seri Najib.

Zaid berkata Peguam Negara perlu diminta surat mengemukakan tunjuk sebab mengapa beliau tidak sepatutnya menghadapi prosiding menghina mahkamah berhubung surat kontroversi yang dikeluarkan oleh pejabatnya kepada Mahkamah Tinggi.

Walaupun surat timbalan pendakwa raya (DPP) telah ditarik balik di mahkamah pagi ini , namun kesan kerosakan telah menyebabkan kontroversi besar dikalangan masyarakat.

Zaid merujuk kepada surat bertarikh 29 Ogos oleh DPP Abdul Malik Ayob dialamatkan kepada setiausaha hakim Collin Lawrence Sequerah yang tular pada Isnin 29/8/2022.“Surat sedemikian yang bertujuan untuk mengarah mahkamah memberi keutamaan kes tertentu adalah mengejutkan kerana belum pernah berlaku sebelum ini dan sudah tentu menghina mahkamah,” katanya.

Penarikan balik arahan berkenaan bukan kerana penulis merasakan ia salah dan menunjukkan sebarang penyesalan.

“Ia hanya ditarik balik kerana ia telah menimbulkan kekeliruan besar selepas salinannya tular di media sosial.”

Surat itu berbunyi: “Saya diarah meminta supaya (hakim) memberi keutamaan kepada kes di atas (PP lwn Ahmad Zahid Hamidi) berbanding perbicaraan kes 1MDB (melibatkan bekas perdana menteri Najib Razak) yang juga sebelum ini Yang Arif Dato’. Permintaan ini dibuat bagi membolehkan kes pembelaan diselesaikan secepat mungkin.”

Zaid menyatakan bahawa surat itu menyatakan bahawa DPP menulisnya “atas arahan, yang mesti bermakna dia telah diarahkan oleh Peguam Negara untuk berbuat demikian”.

Beliau berkata adalah “sangat salah dan tidak boleh diterima” bagi Peguam Negara untuk menentukan kepada mana-mana mahkamah perintah kes yang sepatutnya dibicarakan.

Zaid berkata sifat khusus permintaan itu “membimbangkan” dan jelas menunjukkan “campur tangan politik dalam badan kehakiman negara”.

“Permintaan itu berbau campur tangan politik. Pihak pendakwaan jelas mendesak mahu mempercepatkan kes presiden Umno itu berbanding perbicaraan 1MDB bekas perdana menteri Najib yang dipenjarakan yang juga sedang berjalan.

“Andaian yang tidak dapat dielakkan, yang telah dibuat oleh pelbagai pihak sama ada di dalam dan di luar Umno, adalah bahawa ini telah dilakukan untuk kepentingan politik,” katanya.

Beliau berkata Peguam Negara perlu segera menjelaskan kontroversi ini dengan secepat mungkin.

Zaid turut menggesa Presiden Majlis Peguam Malaysia Karen Cheah menyatakan pendirian berhubung perkara itu.

Presiden Majlis Peguam sangat pantas menyerang rakan sekerja saya dan saya kerana apa yang dia dakwa sebagai penyalahgunaan proses di pihak kami dalam rayuan kes SRC International di Mahkamah Persekutuan. Sekarang adalah masa untuk dia membuktikan nilai sebenar dirinya,” katanya.

Artikel rujukan

https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2022/08/30/cj-must-act-on-ags-contemptuous-letter-to-judge-says-zaid/

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Zaid desak Ketua Hakim, Peguam Negara dan Majlis Peguam jawab isu arahan mempercepatkan kes Zahid Hamidi " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares