1. Raja Namrud


Raja Namrud dengan seluruh harta kekayaan, jabatan, kedudukan, dan semua hal yang dimiliki menjadikan dia sombong dan menentang kekuasaan Allah azzawajalla.

Atas sikap sombongnya tersebut, Allah menimpakan azab di dunia dengan jutaan nyamuk menyerang hingga ia menderita selama 400 tahun, adzab Allah tersebut.

2. Qarun

Kisah Qarun dalam Alquran dijelaskan dalam surat Al-Qashash ayat 76-77, di mana dengan harta yang dimiliki, Qarun berlaku sangat sombong dan zalim, hingga akhirnya Allah mengazabnya dengan membenamkan Qarun beserta harta-hartanya ke dalam tanah.


3. Firaun


Kezaliman Firaun dan kesombongannya mengundang azab Allah azzawajalla menenggelamkan Firaun bersama tenteranya didalam laut.

Sebagaimana firmanNya:
فَأَخَذْنَاهُ وَجُنُودَهُ فَنَبَذْنَاهُمْ فِي اليَمِّ فَانظُرْ كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الظَّالِمِينَوَجَعَلْنَاهُمْ أَئِمَّةً يَدْعُونَ إِلَى النَّارِ وَيَوْمَ القِيَامَةِ لاَ يُنصَرُونَوَأَتْبَعْنَاهُمْ فِي هَذِهِ الدُّنْيَا لَعْنَةً وَيَوْمَ القِيَامَةِ هُم مِّنَ المَقْبُوحِينَ
“Maka Kami siksa dia (Fir‘aun) dan bala tentaranya, lalu Kami lemparkan mereka ke dalam laut. Maka perhatikanlah bagaimana kesudahan orang yang zalim. Dan Kami jadikan mereka para pemimpin yang mengajak (manusia) ke neraka dan pada hari Kiamat mereka tidak akan ditolong. Dan Kami susulkan laknat kepada mereka di dunia ini; sedangkan pada hari Kiamat mereka termasuk orang-orang yang dijauhkan (dari rahmat Allah).” (QS Al-Qashash ayat 40-42).

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " 3 kisah dari Al-Quran pemimpin zalim yang berakhir dengan ditimpa azab " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares