Perkongsian ini dari pengalaman beberapa individu merawat asma atau lelah menggunakan kaedah ubatan moden dan juga rawatan secara alami menggunakan madu kelulut.Asma atau seperti penyakit kelaziman dihidapi oleh warga Malaysia seawal kelahiran hingga kepada usia tua

Kesukaran bernafas dengan lancar, membawa kepada batuk-batuk dan muntah merupakan tindakbalas badan yang sering terjadi keatas pengidap asma.

Rawatan perubatan di hospital menggunakan ubat vantolin yang perlu diambil secara harian untuk satu tempoh yang lama kadang kalanya sehingga 29-30 tahun sebelum pulih sepenuhnya.

Perubatan alami menggunakan madu kelulut menampakkan kesan yang meyakinkan. Dengan pengambilan secara harian simpton asma akan terkawal. Kebiasaannya kesan dapat dirasai setelah 3-4 minggu.

Dos madu kelulut dari 2 titik untuk kanak-kanak berusia 6 bulan kebawah, 1 sudu kecil hingga kepada 1 suduS besar 3 atau 4 kali sehari untuk warga dewasa.

Madu memang mengandungi antioksidan tinggi yang amat diperlukan bagi meredakan pelbagai penyakit termasuk asma


Pengidap asma tentu sedia inhaler dalam poket baju untuk kegunaan dikala kecemasan. Semput asma boleh datang dengan tiba-tiba.

Soalnya sampai bila harus bergantung kepada inhaler.Inhaler mengandungi penggalak hormon melatonin supaya dapat bertindak membuka rongga rongga sempit di paru-paru.


Percubaan menggunakan madu kelulut dengan dos yang mencukupi rupanya dapat memulihkan asma walaupun tahap serius.

Minum sesudu pagi, tengahari dan malam untuk tempoh 3 bulan dapat membantu menyelesaikan masalah asma.

Untuk kanak-kanak guna titik sahaja bermula dengan 2 atau 3 titik campur dalam susu atau minuman air putih untuk 3 kali sehari juga.

Pendedahan klulit kepada cahaya mata sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari amat diperlukan untuk memulihkan asma atau lelah.

Hormon melatonin akan terhasil dengan kuantiti mencukupi setelah kulit didedahkan kepada panas matahari.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Matahari dan Madu Kelulut mujarab atasi asma " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares