Pulau Batu Puteh hilang dari wilayah Malaysia selama lamanya.Akibat tindakan kerajaan Pakatan Harapan 22 bulan pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad menghentikan rayuan kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa.

Mengapa Pakatan Harapan tidak meneruskan rayuan yang telah dikemukakan oleh kerajaan Barisan Nasional menjadi tandatanya banyak pihak. Bahkan rayuan berkenaan telah dikemukakan bersama sama dengan bukti baru yang lebih kukuh.

Peguam Negara ketika itu Tan Seri Apendi Ali diarah bercuti dan dalam tempoh itu pimpinan Pakatan Harapan yang diketuai oleh Tun Dr Mahathir Mohamad telah menarik balik rayuan semakan penghakiman Batu Puteh.

Jika Pakatan Harapan memenangi PRU15, tidak mustahil Sabah bakal berpindah tangan kepada Filipina juga terutama berkaitan tuntutan pewaris Sulu.

Kerajaan Barisan Nasional dilihat lebih bertanggungjawab berhadapan dengan ancaman tuntutan wilayah.

Ulasan ringkas Bekas Menteri Undang-Undang Datuk Zaid Ibrahim memudahkan kefahaman penting ini.
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Lebih banyak tanah akan hilang dari milik negara jika Pakatan Harapan 2.0 memenangi PRU-15 " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares