Sauerkraut atau jeruk kubis mengandungi banyak manfaat kesihatan.

Berasal dari China lebih daripada 2,000 tahun dahulu, Sauerkraut terkenal di Jerman, dari mana namanya berasal.

Disebabkan oleh proses penapaian, kubis jeruk berkhasiat dan manfaat kesihatan yang jauh melebihi kubis segar.

1) Memperbaiki penghadaman, kembung, sembelit, gastrik

Usus anda dikatakan mengandungi lebih 100 trilion mikroorganisma atau “flora usus,” iaitu lebih daripada 10 kali ganda jumlah sel dalam badan anda.

Bakteria Probiotik seringkali dimusnahkan dengan pengambilan antibiotik untuk merawat sakit tekak dan pelbagai sakit lain akibat bakteria jahat atau virus

Sauerkraut membekalkan semula
makanan untuk memulihkan pembiakan bakteria probiotik dalam usus anda.

Ini boleh membantu mengurangkan atau mencegah cirit-birit yang disebabkan oleh antibiotik.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa probiotik membantu mengurangkan gas sulfur menyebabkan kentut, kembung perut, sembelit, cirit-birit, dan penyakit usus.



2) Meningkatkan sistem imun

Sauerkraut adalah sumber probiotik dan nutrien yang meningkatkan daya tahan atau sistem imun badan.


3) Menurunkan berat badan
Mengambil sauerkraut secara kerap boleh membantu anda menurunkan berat badan dan mengekalkannya.

Ini kerana sauerkraut, seperti kebanyakan sayur-sayuran, rendah kalori dan tinggi serat . Diet tinggi serat membuatkan anda kenyang lebih lama, yang boleh membantu anda mengurangkan pengambilan makanan berkalori setiap hari.

5. Membantu mengurangkan tekanan dan mengekalkan kesihatan otak
Walaupun mood anda boleh mempengaruhi apa yang anda makan, sebaliknya juga dianggap benar. Apa yang anda makan boleh menjejaskan mood dan fungsi otak anda.

Semakin banyak kajian menemui hubungan intim antara usus dan otak anda .

Mereka telah mendapati bahawa jenis bakteria yang terdapat dalam usus anda mungkin mempunyai keupayaan untuk menghantar mesej ke otak anda, mempengaruhi cara ia berfungsi dan melihat dunia.

6. Boleh mengurangkan risiko kanser tertentu.


Kubis , bahan utama dalam sauerkraut, mengandungi antioksidan dan sebatian tumbuhan berfaedah lain yang boleh membantu mengurangkan risiko kanser tertentu.

Penyelidik percaya sebatian ini boleh membantu mengurangkan kerosakan DNA, mencegah mutasi sel, dan menyekat pertumbuhan sel berlebihan yang biasanya membawa kepada perkembangan tumor (58Sumber Dipercayai, 59 , 60 ).

7. Menggalakkan kesihatan jantung

Kandungan serat, probiotik dan vitamin K2 sauerkraut boleh menyumbang kepada menurunkan paras kolesterol, sedikit peningkatan dalam tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung.


8) Membina tulang yang lebih kuat mengawal masalah osteoporosis

Sauerkraut mengandungi vitamin K2, nutrien yang menggalakkan tulang yang lebih sihat dan kuat.

Cara membuat sauerkraut
Membuat sauerkraut adalah mudah, ringkas dan murah. Ini caranya:


Bahan-bahan

1 biji kubis hijau saiz sederhana
2-3 sudu besar garam BUKIT ATAU GARAM BULOH

Hirisan kubis dengan saiz nipis
Gaul kan bersama garam bukit atau garam buloh.


Masukkan kedalam balang kaca dan tekan mampat.

Tutup balang dan simpan ditempat suhu bilik.

Penapaian mengambil masa 3 atau 4 hari pada suhu bilik atau 1 minggu jika disimpan dalam peti sejuk.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Kubis Jeruk makanan ubat semulajadi yang murah dan boleh dibuat dirumah " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares