Satu kajian menunjukkan pengambilan kopi dan kafein setiap hari boleh mencegah batu karang. Terima Kasih kepada bahan antioksidan kuat didalam biji kopi.

“ Pengambilan Kopi dan Kafein dan Risiko Batu Karang: Kajian Rawak Mendelian” telah diterbitkan pada tarikh 21 Oktober 2021 dalam American Journal of Kidney Diseases (AJKD) Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan (NKF ) Amerika Syarikat.

Peringatan supaya elak minum kopi campuran atau siap diproses. Hendaklah mengambil kopi asli tanpa sebarang campuran untuk mendapat kesan perubatan
Penemuan ini menunjukkan bahawa mengambil kopi asli tanpa tambahan gula susu atau krim, satu cawan sehari kepada 1.5 cawan sehari, mengurangkan risiko batu karang sebanyak 40 peratus,” kata pengarang bersama kajian itu, Susanna C. Larsson, PhD, Institut Alam Sekitar. Perubatan, Institut Karolinska, Stockholm.

“Penemuan ini mencadangkan bahawa penggunaan kopi secara tetap dalam diet harian mengurangkan risiko pembentukan batu karang.”

Penyiasat menggunakan data daripada sejumlah 571,657 peserta dengan batu karang daripada dua kajian, termasuk 395,044 peserta kajian Biobank UK dan 176,613 peserta kajian lain yang dikenali sebagai kajian FinnGen.


Kopi merupakan satu cara pencegahan secara semulajadi yang berkesan.

Batu karang adalah objek keras terbentuk dalam buah pinggang.

Selepas pembentukan, batu mungkin kekal di dalam buah pinggang atau bergerak ke saluran kencing ke dalam ureter. Batu yang tidak bergerak boleh menyebabkan sumbatan kepada laluan air kencing, yang menyebabkan kesakitan.


AJKD, jurnal perubatan NKF, telah menjadikan kertas kajian itu boleh diakses oleh orang ramai dengan pautan https://www.ajkd.org/article/S0272-63862100712-5/fulltext .


Di Amerika Syarikat, 37 juta orang dewasa dianggarkan menghidap penyakit buah pinggang , juga dikenali sebagai penyakit buah pinggang kronik (CKD)—dan kira-kira 90 peratus tidak mengetahui bahawa mereka menghidapnya. 1 dalam 3 orang dewasa di AS berisiko untuk penyakit buah pinggang.

Faktor risiko penyakit buah pinggang termasuk: diabetes , tekanan darah tinggi , penyakit jantung , obesiti, dan sejarah keluarga.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Kajian Baharu kesan Kopi dan Kafein Mengurangkan Risiko Batu Karang " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares