Autophagy ialah doktor dalam badan untuk memulihkan semua kecerderaan badan semasa badan dalam keadaan berpuasa penuh atau berkala (intermittent fasting).

Mengandung polifenol untuk penjanaan tenaga selProses autophagy boleh ditingkatkan dengan pengambilan kopi.


Sebatian unik dalam kopi berfungsi untuk meningkatkan metabolisme lemak (pembakaran lemak) dan mengalihkan badan ke tahap aktif autophagy.

Pertama, kopi mengandungi sebatian yang dipanggil asid klorogenik , yang merupakan polifenol pemakanan utama yang berfungsi secara langsung pada mitokondria (enjin bekalan tenaga sel kita) untuk mempercepatkan metabolisme lemak dalam badan.

Sebagai contoh, satu kajian mengesahkan bahawa pengambilan harian asid klorogenik meningkatkan pengoksidaan lemak pada orang dewasa lelaki yang sihat selepas hanya 5 hari.

Jadi, apabila anda menggabungkan asid klorogenik dalam kopi dengan peningkatan metabolisme lemak daripada berpuasa berkala, akan terhasil kesan autophagy yang lebih kuat.Kopi juga mengandungi polifenol dan asid klorogenik lain, yang berfungsi bersama kafein untuk merangsang pembakaran lemak.

Trigonelline, cafestol dan kahweol juga meningkatkan metabolisme pembakaran lemak.

Faedah Tambahan: Menghalang Lapar
Sekarang dengan semua pengaktifan metabolisme ini, seseorang mungkin berfikir bahawa minum kopi akan meningkatkan tahap kelaparan semasa berpuasa, tetapi hampir semua orang melaporkan rasa kurang lapar

Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh peningkatan keton yang dihasilkan melalui pembakaran lemak dan sebatian unik lain yang berfungsi untuk mengurangkan rasa lapar, menjadikan kopi sebagai pasangan yang sempurna untuk berpuasa sekejap.

Autophagy dan Kesimpulan Kopi
Ringkasnya, kopi mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang mengagumkan.

Apabila dimakan semasa berpuasa, kopi boleh membantu mengaktifkan suis metabolik badan, meningkatkan proses autophagy kesihatan badan kita.

Bagi yang alah atau sensitif kepada kopi terutama kafein boleh menggantikan dengan air putih.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Bagaimana Kopi pekat Hitam Meningkatkan Autophagy? " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares