Bahan anti oksidan tinggi dalam kari meningkatkan kesihatan otak mencegah Parkinson, demensia dan kanser otak

Fakta menarik Kari memiliki anti-radang dan anti oksidan yang kuat.


1) Serbuk kari penuh dengan rempah-rempah seperti kunyit, ketumbar, dan lada cili, maka tidak hairanlah bahawa perasa ini telah terbukti memberikan faedah anti-radang( melawan dan menyembuhkan bengkak)

2) Kunyit , salah satu rempah utama dalam adunan, mengandungi pigmen yang dipanggil curcumin. Curcumin terkenal dengan keupayaannya untuk melawan keradangan.

3) Melegakan gejala penyakit radang seperti rheumatoid arthritis, osteoarthritis dan penyakit radang usus.

4) Rempah-rempah lain yang biasa ditemui dalam serbuk kari, termasuk lada cili dan ketumbar, menawarkan kesan anti-radang juga.

5) Lada cili mengandungi sebatian yang dipanggil capsaicin yang bertindak sebagai daya anti-radang yang kuat.

6) Ketumbar juga memiliki anti-radang untuk menyembuhkan bengkak dalaman dan luaran.


7) Amalan mengambil kari secara konsisten dapat mengawal masalah tekanan darah, kebas- kebas, penyakit sendi dan saraf serta meningkatkan fungsi kecergasan otak.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Kari tingkatkan fungsi otak dan agen kuat melawan bengkak dalaman " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares