Otak ialah organ lemak (Kolesterol) terbesar terdiri daripada berbilion neuron (atau sel saraf) yang berkomunikasi dalam trilion sambungan yang dipanggil sinaps.

1) Neuron dan saraf dibina menggunakan lemak atau kolesterol. Otak mengandungi 20% dari jumlah lemak badan.2) Enam puluh peratus daripada otak manusia terdiri daripada lemak . Ia bukan sahaja menjadikannya organ paling gemuk dalam badan manusia, tetapi asid lemak ini penting untuk prestasi otak anda. Pastikan anda mengisinya dengan sewajarnya dengan nutrien yang sihat dan merangsang otak .3) Otak anda belum terbentuk sepenuhnya sehingga umur 25 tahun . Perkembangan otak bermula dari bahagian belakang otak dan bergerak ke hadapan. Oleh itu, lobus hadapan anda, yang mengawal perancangan dan penaakulan, adalah yang terakhir untuk mengukuhkan dan menstrukturkan sambungan.

4) Kapasiti penyimpanan data otak dianggap hampir tidak terhad . Penyelidikan mencadangkan otak manusia terdiri daripada kira-kira 86 bilion neuron . Setiap neuron membentuk sambungan kepada neuron lain, yang boleh menambah sehingga 1 kuadrilion (1,000 trilion) sambungan . Dari masa ke masa, neuron ini boleh bergabung, meningkatkan kapasiti penyimpanan.

5) Kepantasan Maklumat otak bergerak dikesan sehingga 430 km sejam . Apabila neuron dirangsang, ia menghasilkan impuls elektrik yang bergerak dari sel ke sel.

6) Saraf tunjang anda berkembang lengkap pada usia 4 tahun. Ianya merupakan sistem lebuh raya untuk penghantaran maklumat antara otak dan seluruh sel badan.

7) Otak manusia mempunyai berat 1.4 kg . (Itu kira-kira sebanyak setengah galon susu .) Walau bagaimanapun, saiz tidak selalu membayangkan kecerdasan. Lelaki mempunyai saiz otak yang lebih besar daripada wanita.

8) Satu tisu otak sebesar sebutir pasir mengandungi 100,000 neuron dan 1 bilion sinaps. Sinaps ialah sel saraf perhubungan antara neuron.


9) Mitokondria Otak manusia menjana kira-kira 23 watt kuasa elektrik untuk proses badan (jumlah ini cukup untuk menyalakan sebiji mentol lampu).

Tenaga ini dijana semasa badan tidur yang mencukupi.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " 8 Fakta kehebatan Otak Anda " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares