Asal-usul dan kepentingan sambutan Hari Peringatan Sedunia untuk Mangsa kemalangan Jalan Raya, selaras dengan resolusi Perhimpunan Agung 60/5.


Hari peringatan disambut pada 20/11 telah menjadi pemangkin kepada usaha global untuk mengurangkan kemalangan jalan raya.

Kesan keatas kemusnahan, emosi dan ekonomi yang disebabkan oleh kemalangan jalan raya merupakan perkara penting melibatkan mangsa.


Ianya memberi mesej jelas perlunya kepada Penguatkuasaan tegas undang-undang lalu lintas, penyiasatan menyeluruh selepas kemalangan untuk mengetahui sama ada jenayah telah dilakukan.

Penguatkuasaan perundangan dijalankan dengan serius, adil dan konsisten, akan dapat membela nasib oleh mangsa kemalangan jalan raya yang telah cedera atau ahli keluarga terbunuh akibat pelanggaran undang-undang atau kecuaian seseorang.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Hari Peringatan Sedunia untuk Mangsa kemalangan Jalan Raya " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares