Air bawah tanah dan sanitasi

Maloncho Begum yang berumur tujuh puluh lapan tahun menerima Tandas Mesra Orang Kurang Upaya daripada GUK dan UNICEF di bawah Projek Tindak Balas Banjir Kecemasan WASH & Perlindungan Kanak-kanak. Noyon, anak perempuannya, membantunya menggunakan kemudahan tandas (Bangladesh, 2021).
FOTO: Bashir Ahmed Sujan.


19 Nov telah diisytiharkan Hari Tandas Sedunia 2022 memberi tumpuan kepada kesan sanitasi terhadap air bawah tanah.

Pemerhatian ini, yang diadakan setiap tahun sejak 2013, didapati meningkatkan kesedaran tentang 3.6 bilion orang yang hidup tanpa akses kepada sanitasi terurus dengan selamat.

Matlamat sambutan untuk menangani krisis sanitasi global dan mencapai Matlamat Pembangunan Mampan 6: kemudahan sanitasi dan air untuk semua menjelang 2030.


Kempen Hari Tandas Sedunia ini digerakkan untuk meneroka cara menambah baik sistem sanitasi tradisional membuang sisa perkumuhan manusia ke sungai, tasik dan tanah. Kaedah tradisional dibimbangi menyebabkan pencemaran sumber air bawah tanah.Air bawah tanah adalah sumber air tawar yang paling banyak di dunia. Ia menyokong bekalan air minuman, sistem sanitasi, pertanian, industri dan ekosistem.

Apabila perubahan iklim bertambah buruk dan populasi bertambah, maka tumpuan diberikan kepada kualiti dan kuantiti air bawah tanah penting untuk kelangsungan hidup manusia.

Mesej utama Hari Tandas Sedunia 2022 ialah sanitasi yang diurus dengan selamat melindungi air bawah tanah daripada pencemaran sisa manusia.

Kempen itu menggesa kerajaan bertindak secara serius melindungi sumber air dari pencemaran.

Mesej penting yang perlu anda ketahui pada Hari Tandas Sedunia


1. Sanitasi yang selamat menghalang sisa manusia daripada merebak ke dalam air bawah tanah.

2. Sanitasi mesti tahan terhadap perubahan iklim. Tandas dan sistem sanitasi mesti dibina atau disesuaikan untuk menghadapi kejadian cuaca ekstrem, supaya perkhidmatan sentiasa berfungsi dan air bawah tanah dilindungi.

3. Memastikan tandas selamat untuk semua menjelang 2030.

Adakah kamu tahu?

  • 3.6 bilion penduduk dunia hidup tanpa akses ke tandas yang selamat. ( WHO/UNICEF 2021 )
  • Air bawah tanah menyumbang kira-kira 99 peratus daripada semua air tawar di Bumi. ( UN-Water 2022 )
  • Air bawah tanah menyediakan separuh daripada semua air yang dikeluarkan untuk kegunaan domestik, termasuk air minuman untuk sebahagian besar penduduk luar bandar. ( UN-Water 2022 )
  • Di peringkat global, sekurang-kurangnya 2 bilion orang menggunakan sumber air minuman yang tercemar dengan najis. ( WHO 2019 )
  • Setiap hari, lebih 800 kanak-kanak di bawah umur lima tahun mati akibat cirit-birit yang dikaitkan dengan air yang tidak selamat, sanitasi dan kebersihan yang tidak baik. ( UNICEF 2021 )

(Visited 10 times, 1 visits today)
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " 19 November Hari Tandas Sedunia " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares