Tema 2022: Penyertaan, untuk setiap kanak-kanak

Gadis sekolah di Sudan Selatan
Pelajar berusia 10 tahun Hannah Lele, kiri, dan Pamela Pesto, kanan, bergambar di dalam bilik darjah berhampiran Juba, Sudan Selatan.
FOTO: © UNICEF/UN0534349/Bullen Chol


Hari Kanak-kanak Sedunia pertama kali diraikan pada tahun 1954 sebagai Hari Kanak-Kanak Sejagat dan disambut pada 20 November setiap tahun kearah menggalakkan kebersamaan antarabangsa, kesedaran di kalangan kanak-kanak di seluruh dunia, dan meningkatkan kebajikan kanak-kanak.

20 November adalah tarikh penting kerana ia adalah tarikh pada tahun 1959 apabila Perhimpunan Agung PBB menerima pakai Deklarasi Hak Kanak-kanak . Ia juga merupakan tarikh pada tahun 1989 apabila Perhimpunan Agung PBB menerima pakai Konvensyen mengenai Hak Kanak-kanak .

Sejak 1990, Hari Kanak-Kanak Sedunia juga menandakan ulang tahun Perhimpunan Agung PBB menerima pakai kedua-dua Deklarasi dan Konvensyen mengenai hak kanak-kanak.

Hari Kanak-Kanak Sedunia merupakan cetusan inspirasi untuk menyokong, mempromosikan dan meraikan hak kanak-kanak, menterjemah hasil dialog dengan tindakan secara fizikal yang akan membina dunia yang lebih baik untuk kanak-kanak.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " 20 Nov Hari Kanak Kanak Sedunia " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares