10 fakta Unik Tentang Gajah

Info Sains Teknologi dan Kesihatan

Gajah Afrika, Afrika Selatan© WWF-AS / Colby Loucks1. MEREKA IALAH HAIWAN DARAT TERBESAR DI DUNIA

Gajah Savanna Afrika (Belukar) ialah haiwan darat terbesar di dunia – dengan jantan dewasa, berdiri sehingga 3m tinggi dan berat sehingga 6,000kg secara purata.

Gajah Jantan hanya mencapai saiz penuh mereka pada 35-40 tahun. Jangka hayat gajah liar boleh hidup sehingga 60-70 tahun.

Semasa lahir, anak gajah boleh mencapai berat sekitar 120kg.

gajah Asia© David Lawson / WWF-UK

2. TIGA SPESIES ITU DENGAN CIRI TELINGA SEBAGAI PENGENALAN

Terdapat tiga spesies gajah: Savanna Afrika (Belukar), Hutan Afrika dan Asia. Telinga gajah Afrika jauh lebih besar dan digambarkan sebagai berbentuk seperti benua Afrika, manakala telinga gajah Asia berbentuk seperti benua kecil India.

Terdapat juga perbezaan belalai – gajah Afrika mempunyai dua ‘jari’ di hujung belalainya, manakala gajah Asia mempunyai satu.

Gajah Asia mandi, Sumatera, Indonesia© naturepl.com / Nick Garbutt / WWF

3. BELALAI GAJAH AMAT LUARBIASA
Belalai Gajah mempunyai sekitar 150,000 unit otot.


Gajah menggunakan belalainya untuk menyedut air untuk diminum – ia boleh menyimpan sehingga 8 liter air.
Mereka juga menggunakan belalai untuk pernafasan ketika berenang.

See also  FAKTA KAMBING: Kambing ialah Haiwan memiliki 4 usus.
Kawanan gajah Afrika, Maasai Mara, Kenya© naturepl.com / Denis-Huot / WWF


4. GADING GAJAH ADALAH GIGI

Gading gajah sebenarnya adalah gigi kacip yang mula-mula muncul apabila gajah berumur sekitar 2 tahun. Gading terus berkembang sepanjang hayat mereka.

Gading digunakan untuk membantu memecahkan makan – mengoyak kulit pokok atau menggali akar – atau sebagai pertahanan apabila bergaduh.

Gading yang cantik ini menjadi sasaran pemburu haram. Akibatnya pembunuhan gajah berleluasa menyebabkan kepupusan.


5. MEREKA MEMPUNYAI KULIT YANG TEBAL
Kulit gajah setebal 2.5cm di kebanyakan tempat. Lipatan dan kedutan pada kulit mereka boleh menyimpan sehingga 10 kali lebih banyak air daripada kulit rata, membantu menyejukkan badan.

Mereka menjaga kulit mereka bersih dan melindungi diri mereka daripada kepanasan matahari dengan mengambil habuk dan mandi lumpur.

6. GAJAH SENTIASA MAKAN
Gajah memakan rumput, daun, pokok renek, buah dan akar bergantung pada musim dan habitatnya. Apabila cuaca kering panas, gajah akan memakan lebih banyak bahagian berkayu pada pokok dan pokok renek seperti ranting, dahan dan kulit kayu. Mereka perlu makan sehingga 150kg makanan setiap hari – walaupun separuh daripada ini mungkin tidak dihadam.

Gajah makan begitu banyak sehingga mereka boleh menghabiskan sehingga tiga perempat masa seharian untuk makan.

7. MEREKA BERKOMUNIKASI MELALUI GETARAN
Gajah berkomunikasi dalam pelbagai cara – termasuk bunyi seperti bunyi trompet (sesetengah bunyi terlalu rendah untuk didengari orang), bahasa badan, sentuhan dan bau. Mereka juga boleh berkomunikasi melalui isyarat seismik – bunyi yang mencipta getaran di dalam tanah – yang mungkin mereka kesan melalui tulang mereka.

8. ANAK GAJAH BOLEH BERDIRI 20 MINIT SELEPAS DILAHIRKAN

Hebatnya, anak gajah mampu berdiri 20 minit selepas dilahirkan dan boleh berjalan dalam masa 1 jam. Selepas dua hari, mereka mula bergerak dengan kumpulan gajah dewasa.


9. GAJAH MEMILIKI INGATAN KUAT
Keistimewaan otak gajah kuat ingatan.

10. SEKITAR 90% GAJAH AFRIKA TELAH DIBUNUH

Kira-kira 90% gajah Afrika telah dibunuh sebahagian besarnya disebabkan oleh perdagangan gading – meninggalkan kira-kira 415,000 gajah liar hidup hari ini.

Gajah Asia juga terancam, populasi setelah menurun sekurang-kurangnya 50% dalam tiga generasi terakhir. Terdapat hanya sekitar 45,000 yang tinggal di alam liar.

Apabila habitat mereka diganggu oleh aktiviti manusia , kehidupan gajah Asia lebih sukar untuk hidup secara tradisi, mencari makan dan pembiakan, dan sering berlaku konflik dengan manusia.

See also  Video✓✓Maut Diserang Gajah ketika memberi Makanan
Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " 10 fakta Unik Tentang Gajah " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

See also  Siapa sangka susu lembu asli tanpa proses sangat mujarab

Our Visitor

363004
Users Today : 1143
Users Yesterday : 1961
Users Last 7 days : 9899
Users Last 30 days : 65354
Users This Month : 52022
Users This Year : 363003
Total Users : 363004
Views Today : 1804
Views Yesterday : 3012
Views Last 7 days : 15381
Views Last 30 days : 100921
Views This Month : 80720
Views This Year : 559786
Total views : 559787
Who's Online : 1
Your IP Address : 3.225.221.130
Server Time : 2022-11-26
0Shares