Bagi kebanyakan kita, berpeluh tidak digemari kerana berbau masam dan melekit.

Kulit kita, yang merupakan organ terbesar, pada dasarnya adalah buah pinggang ketiga kita. Kelenjar peluh membantu kulit kita menapis toksin keluar dari badan, yang seterusnya meningkatkan sistem imun kita. Berpeluh juga menyejukkan badan kita dan mengekalkan suhu badan yang betul.

Apabila badan berpeluh, mencetuskan perasaan tenang dan gembira.2 cara peluh dikeluarkan

1) Kelenjar ekrin mengeluarkan peluh untuk mengawal suhu badan dan terdapat di seluruh badan kita.

2) Kelenjar apokrin dikaitkan dengan folikel rambut (contoh, ketiak) menghasilkan peluh yang dicetuskan oleh tekanan emosi, seperti ketakutan dan kebimbangan, bersama-sama dengan bau badan.

Peluh ialah isyarat bahawa badan kita:

1) peredaran darah meningkat di seluruh organ, otot, dan tisu.

2) kulit kita mengeluarkan toksin untuk membantu badan kita menyahtoksik


3) penyingkiran garam dari badan boleh membantu menghalang batu karang daripada terbentuk.4) pori-pori pada kulit kita terbuka dan membenarkan halangan pelindung terbentuk terhadap patogen,pada kulit kulit berpeluh menunjukkan liang liang pori pori tidak tersumbat.

5) boleh memberi manfaat kepada banyak masalah kulit seperti jerawat

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Berpeluh menunjukkan kulit yang sihat " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares