NAMA BIASA :ikan pari
NAMA SAINTIFIK :Myliobatoidei
JENIS :ikan
DIET :Karnivor
PURATA JANGKA HAYAT DI ALAM LIAR :15 hingga 25 tahun
SAIZ :Sehingga 6.5 kaki
BERAT :Sehingga 790 paun
SAIZ BERBANDING LELAKI 6 KAKI :

Ikan pari biasanya berhabitat di perairan pantai cetek di laut sederhana. Mereka menghabiskan sebahagian besar masa mereka tidak aktif, sebahagiannya tertimbus di dalam pasir, selalunya bergerak hanya dengan ombak air pasang.

Ciri-ciri Unik

Warna ikan pari biasanya seolah teduhan dasar laut, menyamarkan sedemikian untuk mengelakkan serangan daripada jerung pemangsa dan pari yang lebih besar.

Badan mereka yang rata terdiri daripada sirip dada yang bercantum dengan kepala dan tulang belakang bersambung kebelakangan membentuk ekor yang terkenal

Sementara mata ikan pari mengintip keluar dari bahagian dorsalnya, mulut, lubang hidung dan celah insangnya terletak di bahagian bawah perutnya.

Sebagaimana ikan jerung, ikan pari dilengkapi dengan sensor elektrik yang dipanggil ampullae of Lorenzini.

Terletak di sekitar mulut ikan pari, organ ini mengenakan renjatan cas elektrik semula jadi keatas mangsa yang berpotensi. Gigi rahangnya untuk membolehkan mereka memecah dan menghancurkan cengkerang seperti kerang, tiram, dan kerang.

Berenang

Kebanyakan ikan pari berenang dengan beralun badan mereka seperti ombak, mengepakkan sisinya seperti sayap. Ekor juga boleh digunakan untuk bergerak di dalam air, tetapi tujuan utamanya adalah perlindungan dari ancaman musuh.

Ekor Sengat dan Racun Pembunuh

Ekor bersambung tulang belakang ikan pari, dibentuk dengan tepi bergerigi dan mata tajam. Bahagian bawah menghasilkan racun pembunuh, yang boleh membawa maut kepada manusia, dan boleh kekal berbisa walaupun selepas kematian ikan pari.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Kehidupan Unik ikan pari " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares