Sesungguhnya tujuan hukuman pemenjaraan adalah untuk memulihkan dan bukan hanya menghukum orang yang telah melakukan kesalahan.

Kebiasaannya Penjara ialah tempat kurungan yang sempit, tiada sebarang keistimewaan kemudahan.

Namun ada 6 Penjara yang diklasifikasikan sebagai termewah didunia.

1) Penjara Bastoy, Norway

Penjara itu, yang terletak di Pulau Bastoy di Islofjord, mempunyai kira-kira 100 banduan yang menikmati kemudahan seperti tenis, menunggang kuda, memancing, dan berjemur di dalam kompleks penjara. Penjara itu juga mempunyai ladang dilengkapi pondok menempatkan banduan. Banduan akan mengusahakan pertanian sebagai persediaan apabila dibebaskan.

2) HMP Addiewell, Scotland

Penjara Kebawah Duli Yang Maha Mulia Addiewell di selatan Scotland ialah penjara pembelajaran yang ditetapkan, di mana setiap daripada 700 banduan menghabiskan 40 jam setiap minggu melakukan kerja-kerja pembinaan kemahiran yang produktif untuk membantu mereka beralih kembali kepada kehidupan awam sebaik sahaja mereka dibebaskan.

3) Kemudahan Pembetulan Otago, New Zealand

Keselamatan di kemudahan ini adalah ketat seperti di penjara lain, tetapi banduan disediakan tempat penginapan yang bagus untuk menghabiskan masa mereka. Selain itu, mereka juga ditawarkan kelas dalam bidang kejuruteraan ringan, penternakan tenusu dan masakan.

4) Pusat Keadilan Leoben, Austria

Penjara ini digunakan untuk menempatkan pesalah tanpa kekerasan. Para banduan diberikan satu sel setiap seorang, bilik mandi peribadi, dapur kecil, dan juga televisyen. Selain kemudahan ini, penjara ini juga dilengkapi dengan gim, gelanggang bola keranjang dan kawasan hiburan luar.

5) Penjara Aranjuez, Sepanyol

Penjara istimewa ini menangani masalah yang berlarutan tentang bagaimana keluarga berpecah apabila salah seorang ahlinya, terutamanya ibu bapa yang mempunyai anak kecil, dipenjarakan.

Oleh itu, ia membolehkan kanak-kanak bayi menghabiskan tahun pertama bersama ibu bapa mereka yang dipenjarakan.

Untuk memudahkan ini, kemudahan itu menyediakan hiasan serangga, patung Disney di dinding dan kawasan permainan kanak-kanak, antara lain.

6) Penjara Pondok Bambu, Indonesia

Lebih dekat dengan rumah, penjara di Indonesia ini adalah kemudahan wanita yang dilengkapi dengan segala-galanya daripada penghawa dingin dan peti sejuk, kepada mesin karaoke dan salun – semuanya mempunyai harga yang berpatutan.

Kompleks itu sendiri dipenuhi dengan taman dan arca, dan banduan diberi akses kepada rawatan kecantikan dan program rekreasi.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " 6 penjara termewah didunia " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares