Seorang lelaki dan keldainya sedang dalam perjalanan untuk merumput manakala keldai itu jatuh ke dalam lubang besar. Lelaki itu sangat terkejut dan cuba bersungguh-sungguh menarik keluar keldai kesayangannya hingga ke permukaan tanah.

Walaupun dia cuba bersungguh-sungguh, dia gagal membawa kembali keldai itu. Tetapi dia tidak boleh membiarkan keldai itu kelaparan dan mati dengan kesakitan selama berhari-hari.

Jadi dia memutuskan untuk menanamnya hidup-hidup dan memudahkan kematian keldai l.

Jadi dia mula menuangkan tanah ke atas keldai di dalam lubang. Apabila dia menuangkan tanah, keledai mengoncangkannya sambil memijak tanah yang jatuh.

Dia melakukan perkara yang sama setiap kali tanah dituangkan ke atas tubuhnya. Dasar tanah dalam lubang terus meninggi. Akhirnya, lubang berkenaan semakin kurang kedalaman hingga mencapai paras tanah

Keldai sangat gembira dapat lolos keluar dari lubang berkenaan.

Moral: Jangan memilih untuk hidup dengan masalah anda. Hanya tinggalkan masalah anda dan berdiri di atasnya dan tingkatkan kehidupan selepas belajar daripadanya. Setiap pengalaman buruk adalah pembelajaran baru. Jadi dapatkan perkara positif daripadanya dan berusaha ke arah matlamat anda.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Gigih berusaha Keluar dari masalah " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares