Redakan tekanan anda alami secepat mungkinSeorang profesor psikologi memasuki kelas dengan setengah gelas air di tangannya. Pelajar menjangkakan soalan lazim lama “adakah ia separuh kosong atau separuh penuh?” Tetapi yang mengejutkan, dia bertanya kepada mereka “Berapa berat segelas air ini?”

Jawapan yang diberikan oleh pelajar adalah antara 100ml. kepada 300ml. Tetapi profesor menjawab bahawa berat sebenar gelas dengan air tidak selalu penting tetapi berapa lama anda memegang gelas itu yang penting.

Jika anda memegang gelas selama seminit, anda tidak akan berasa berat. Tetapi jika anda menahan selama 10 minit, anda akan berasa lebih sedikit berat dan ia menjadi lebih berat untuk anda dengan berjam-jam.

Jika anda memegangnya sepanjang hari, maka tangan anda akan menjadi kebas dan sakit. Perkara yang sama berlaku apabila anda membawa tekanan bersama anda. Jika difikirkan seketika dan dibiarkan, maka tidak ada masalah tetapi jika difikirkan berjam-jam, ia mula menjadi masalah dan menjadi lebih teruk jika anda tidur dengannya.

Moral: Anda harus belajar untuk melepaskan tekanan anda dan elak tidur dengan tekanan. Jika anda boleh melakukan sesuatu mengenainya, lakukan sahaja. Dalam kes lain, biarkan sahaja dan berusaha ke arah matlamat anda atau tekanan hanya membunuh produktiviti anda.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Tekanan perasaan jangan dibiarkan berlarutan " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares