Anda perlu berjuang untuk mencapai impian anda. Anda perlu berkorban dan bekerja keras untuk itu.”
“Perjuangan hari demi hari , tahun demi tahun. Saya mengambil masa 17 tahun dan 114 hari untuk mengecapi kejayaan hari ini.” – Lionel Messi

Lionel Messi dilahirkan di Argentina dan berasal dari keluarga miskin. Ayahnya seorang pekerja keluli kilang dan ibunya seorang tukang cuci sambilan.

Messi menceritakan kehidupan bola sepaknya bermula pada usia 5 tahun bersama sebuah kelab tempatan yang dibimbing oleh bapanya dan apabila dia berumur 8 tahun, dia menyertai Newell Old Boys Club.

Dia bermimpi untuk menjadi pemain bola sepak profesional, tetapi impian itu mula runtuh apabila dia didiagnosis dengan kekurangan hormon pertumbuhan. Ini bermakna dia tidak dapat membesar secara fizikal melainkan dia menerima terapi mahal khas yang berharga USD$900 sebulan.

Malangnya ibu bapanya tidak mampu. Dan kelab tempat dia bermain enggan membayar untuk terapi itu.

Bakat Messi tidak dapat dinafikan, sehinggakan kelab bola sepak mula memerhatikannya.

River plate FC menunjukkan minat yang besar terhadap Messi, tetapi kekurangan wang untuk menaja rawatan perubatannya, jadi pada akhirnya mereka terpaksa menolaknya.

Tetapi tidak lama kemudian kebolehan istimewa Messi disedari oleh jurulatih FC Barcelona. Dia menghantar tawaran kepada keluarga Messi. Dia mencadangkan tempoh percubaan, supaya dia dapat melihat sendiri sama ada Messi berbaloi sebagaimana yang di gembar-gembur itu. Jika dia lulus penilaian, kelab akan menanggung bil perubatannya.

Jurulatih itu terpesona dengan kebolehan dan bakat Messi. Messi sedar bahawa dia dilahirkan untuk bermain bola sepak. Akhirnya pihak Barcelona FC bersetuju mengambil Messi sebagai pemain kelab berkenaan.

Sehingga hari ini, dia telah menghabiskan seluruh kerjaya profesionalnya bersama Barcelona.

Messi adalah mesin gol dan dia sering dianggap sebagai pemain terbaik di dunia.

Pada usia 22 tahun, Messi memenangi anugerah Pemain Terbaik Dunia FIFA yang berprestij. Dia mempunyai lima anugerah Ballon d’Or yang mengikat rekod, dan enam rekod Kasut Emas Eropah.

Dan superstar Barcelona itu telah dinamakan sebagai atlet dengan bayaran tertinggi di dunia! Hari ini nilai bersihnya ialah $400 juta.

Banyak pengajaran yang boleh diambil daripada kisah kejayaan beliau. Seorang lelaki yang mengalami masalah kesihatan, walaupun latar belakang kewangan yang lemah, di sebalik semua halangan yang dihadapi, dia tetap bertekad untuk mencapai impiannya dan tidak pernah berputus asa.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " Kisah Motivasi Lionel Messi sehingga menjadi ahli sukan bernilai USD400 juta
" di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares