Kulit manusia adalah rumah kepada spesies bakteria baik dan mikrob lain, secara kolektif dipanggil mikrobiom kulit. Hidupan ini sebenarnya menjaga kesihatan kulit.

Bakteria jahat hanya sekitar 5% sahaja.

Rakaman mikroskop menunjukkan kewujudan bakteria baik S. epidermidis dipermukaan kulitPenyelidik menemui bagaimana bakteria yang hidup pada kulit, dipanggil S. epidermidis, membantu melindungi kulit daripada kehilangan air dan masalah kekeringan.


Penemuan ini boleh membawa kepada kaedah menggalakkan kehidupan probiotik iaitu bakteria baik untuk menggalakkan kesihatan kulit semasa penuaan atau untuk merawat beberapa penyakit kulit secara semulajadi.Bakteria kulit yang bermanfaat boleh menghalang pertumbuhan mikrob lain yang berpotensi berbahaya. Kajian juga menunjukkan bahawa beberapa bakteria kulit berinteraksi dengan sistem imun untuk membantu melawan jangkitan.

Penyelidik mendapati terdapat peranan besar yang dimainkan oleh bakteria baik dalam penjagaan kulit supaya sentiasa sihat.

Pertumbuhan dan perlindungan lapisan luar pelindung kulit adalah proses yang kompleks. Ia melibatkan campuran sel dan penebat lemak yang dihasilkannya. Bersama-sama, ini menghalang air daripada keluar dari kulit dan patogen daripada masuk.

Ceramides adalah salah satu jenis molekul lemak pelindung yang terdapat pada kulit luar. Tahap seramida yang rendah mengakibatkan kulit kering dan dikaitkan dengan penuaan dan beberapa gangguan kulit.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Bakteria baik mesti dipelihara untuk kesejahteraan kulit " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares