Bunga lawang (star Anise). Ia berwarna coklat gelap dengan lapan segmen. Ia mempunyai rasa likuoris yang manis. Selain daripada kegunaan masakannya, bunga lawang juga mempunyai manfaat kesihatan . Berikut adalah sebahagian daripadanya:

Dalam perubatan tradisional Cina, bunga lawang ditetapkan sebagai bantuan penghadaman, menggalakkan kesihatan organ pembiakan wanita dan menggalakkan susu ibu.

Sifat anti-bakteria dan anti-kulat bunga lawang berguna dalam rawatan asma , bronkitis dan batuk kering. Atas sebab ini, beberapa campuran batuk juga ditambah ekstrak bunga lawang.

Bunga lawang juga boleh digunakan sebagai sifat penenang untuk memastikan tidur yang lena.


Minyak bunga lawang berguna untuk melegakan reumatik dan sakit pinggang.


Bunga lawang juga boleh digunakan sebagai penyegar nafas semulajadi.

Asid shikimic, sebatian yang terdapat dalam bunga lawang digunakan untuk menyediakan ubat untuk menyembuhkan influenza atau virus selesema.


Linalool, sebatian yang terdapat dalam bunga lawang mengandungi sifat anti-oksida yang sangat baik untuk kesihatan.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " Khasiat bunga lawang " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares