WhatsApp sentiasa berkembang dengan kemas kini iOS, Android dan Desktop biasa.

Ciri baharu yang telah dilancarkan kepada umum atau sedang diuji termasuk penambahan Avatar, peningkatan dalam panggilan dan mesej teks lihat sekali.

Sebelum dikeluarkan kepada umum, syarikat milik Meta akan mencuba kemas kininya melalui penguji beta.

WABetaInfo mempunyai komuniti penguji yang besar yang menguji aplikasi dan memberitahu umum hasil dalam kemas kini masa hadapan.

Berikut ialah lapan ciri yang sedang dalam usaha atau dalam proses pelancaran.

1. Pengenalan Avatar

WhatsApp telah mula melancarkan keupayaan untuk mencipta avatar untuk mereka yang telah memuat turun versi terkini untuk iOS dan Android.

Menurut WABetaInfo, WhatsApp akan mencipta pelekat daripada Avatar, membolehkan peserta juga menetapkan Avatar mereka sebagai gambar profil mereka.


2. Panggilan yang dipertingkatkan

Pada 14 Disember, WhatsApp melancarkan ciri baru untuk panggilan merentas Android dan iOS.

Penambahbaikan akan membolehkan 32 orang dapat menyertai panggilan kumpulan peribadi, menghantar mesej atau meredamkan peserta dalam panggilan, menghantar pautan jemputan supaya orang ramai boleh menyertai panggilan, menggunakan bentuk gelombang suara untuk melihat orang yang bercakap dan akan menghantar sepanduk dalam aplikasi apabila seseorang memasuki panggilan. Mereka yang menggunakan iOS 15 atau ke atas juga boleh mengakses ciri Gambar dalam Gambar.

3. Ikon profil dalam sembang kumpulan. Ikon profil peserta kumpulan kini boleh dilihat pada sembang kumpulan selepas kemas kini iOS 22.24.81 baru-baru ini – seperti yang dilaporkan oleh WABetaInfo. Ikon profil akan muncul di sebelah gelembung sembang.

Sesetengah pengguna iOS mungkin menyedari ciri ini dalam kemas kini sebelumnya, tetapi ciri itu hanya dilancarkan secara meluas awal minggu ini pada hari Isnin, 12 Disember.

4. Emoji baharu

WhatsApp kini sedang berusaha untuk memperkenalkan 21 emoji baharu untuk pengguna Android. Emoji baharu, yang menggunakan Unicode 15, termasuk haiwan baharu, makanan, warna untuk hati dan instrumen.

WABetaInfo juga menyatakan bahawa kemas kini Android beta baru-baru ini menampilkan lapan reka bentuk semula untuk emoji popular, termasuk emoji sedih. Masih tidak jelas bila emoji baharu akan disertakan dalam kemas kini rasmi.

5. Mesej teks sekali sahaja

WABetaInfo menyatakan bahawa WhatsApp sedang mengusahakan paparan sekali mesej teks sambil melihat beta untuk Android 2.22.25.20.

Paparan sekali mesej teks akan hilang daripada sembang selepas penerima membacanya. Seperti yang berlaku dengan paparan sekali mesej video dan imej, adalah mustahil untuk menyalin atau memajukan mesej itu. WABetaInfo menyatakan bahawa tangkapan skrin mungkin akan disekat apabila ciri itu dikeluarkan, tetapi ia belum dapat mengesahkannya lagi.

6. Sepanduk untuk mesej sekali sahaja

Penguji di WABetaInfo menemui ciri di mana sepanduk akan dipaparkan untuk memberitahu penghantar bahawa penerima tidak boleh mengambil tangkapan skrin, menyalin, memajukan atau menyimpan paparan sekali video atau imej.

Ini ditemui semasa ujian versi 2.22.25.13 Program Beta Google Play, jadi ciri ini masih dalam pembangunan.

7. Mesej diri anda pada Windows

Penguji dalam komuniti WABetaInfo menggunakan WhatsApp beta untuk kemas kini Windows 2.2248.2.0 mendapati pengguna kini boleh menghantar mesej kepada diri mereka sendiri di WhatsApp pada Windows .

Walaupun ciri sembang peribadi telah pun diperkenalkan pada Android dan iOS, sebelum ini ia tidak boleh digunakan pada desktop. Ciri baharu kini akan membolehkan pengguna menghantar mesej disulitkan hujung ke hujung ke semua peranti terpaut mereka melalui PC mereka.

8. Bertindak balas kepada mesej dalam kumpulan pengumuman

WABetaInfo menekankan bahawa keupayaan untuk bertindak balas terhadap mesej pengumuman sedang dalam pembangunan.

Keupayaan untuk bertindak balas terhadap mesej pengumuman pada masa ini tidak tersedia, tetapi ia mungkin akan diperkenalkan dalam kemas kini Android beta pada masa hadapan.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " 8 perubahan baharu datang ke WhatsApp " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares