Sebuah akuarium gergasi dengan takungan sejuta liter air pecah pada pagi Jumaat 16/12/2022 di Berlin-Mitte.Bomba melaporkan dua orang cedera.
Kebanyakan 1,500 ekor ikan tropika mati.

Akuarium besar yang dikenali “Aqua-Dom” di Berlin-Mitte dengan 1,000 meter padu air dan 1,500 ikan pecah merupakan tarikan pelancong selama 19 tahun.

“Penyiasatan mengenai punca masih dijalankan, tetapi tanda-tanda menunjukkan keretakan bahan dinding akuarium,” kata Senator Dalam Negeri Berlin Iris Spranger (SPD) Agensi Akhbar Jerman. Menurut polis, pada mulanya tiada bukti serangan. “Tiada tanda-tanda kesalahan jenayah”

Media melaporkan kawasan kejadian kelihatan seperti medan perang”
Jurucakap THW Friedrich Engel berkata siasatan keatas bangunan mendapati tiada keretakan pada struktur dan kini telah diklasifikasikan sebagai selamat.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentarĀ  yang diutarakan melalui Tajuk " 1 juta liter air Akuarium gergasi pecah di Berlin " di lamanĀ  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares