1)Pulau Ular, Brazil

Ilha da Queimada Grande di Brazil – digelar Pulau Ular – adalah rumah kepada populasi padat salah satu ular paling maut di dunia. Racun ular tombak emas sangat beracun sehingga mencairkan daging manusia di sekitar gigitan, dan ada yang mendakwa terdapat satu ular bagi setiap meter persegi di kawasan tertentu. Atas sebab keselamatan, kerajaan Brazil tidak membenarkan pelawat dan doktor diperlukan dalam pasukan lawatan penyelidikan.

2) Zon penampan PBB, Cyprus

Tentera Turki menyerang Cyprus pada tahun 1974, mencetuskan perang saudara antara penduduk Yunani dan Turki. Apabila pertempuran berakhir dengan gencatan senjata, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengawal “zon penampan” tanah tanpa manusia di ibu negara negara itu, Nicosia. Di sana, tembok memisahkan masyarakat Turki di Utara (yang Turki, tetapi tidak ada negara lain, mengiktiraf sebagai negara yang berasingan) daripada masyarakat Yunani di Selatan. Di sebalik dinding terdapat rumah dan perniagaan terbiar. Sesetengah “Kawasan Penggunaan Awam” membenarkan orang awam, tetapi kawasan lain secara praktikal tidak disentuh selama beberapa dekad.

3)Makam Qin Shi Huang, China

Petani menemui makam maharaja pertama China, Qin Shi Huang, pada 1974, dan ahli arkeologi telah menemui kira-kira 2,000 askar tanah liat dan menjangkakan terdapat 8,000 lagi masih ditemui. Kerajaan China telah melarang ahli arkeologi daripada menyentuh kubur pusat dengan mayat Qin Shi Huang, yang telah ditutup sejak 210 SM.

Keputusan itu sebahagiannya untuk menghormati orang mati, tetapi juga kerana bimbang akan merosakkan artifak purba.

4) Chernobyl, Ukraine

Pada 26 April 1986, letupan berhampiran Chernobyl, Ukraine, (yang ketika itu berada di Kesatuan Soviet) menjadi kemalangan nuklear paling teruk dalam sejarah dunia. Pakar menganggarkan antara 9,000 dan satu juta orang akan mati akibat kanser radiasi nuklear. Lebih 30 tahun sejak bencana itu, projek pembersihan masih dijalankan, dan pengarah loji janakuasa itu menjangkakan kawasan itu tidak akan dapat didiami selama sekurang-kurangnya untuk tempoh 20,000 tahun

5) Kawasan 51, Nevada

Kawasan 51 Nevada terletak di padang pasir merupakan Pusat Penyelidikan Tentera Amerika. Tiada pendedahan jenis penyelidikan yang dijalankan. Anda boleh melihat tempat itu di Peta Google, tetapi padang pasir yang luas menyukarkan sesiapa sahaja untuk menyelinap masuk dan keselamatan adalah ketat.

6) Pulau Sentinel Utara, India

Di Teluk Bengal terletak Kepulauan Andaman dan Nicobar, yang kebanyakannya adalah wilayah India. Suku Sentinel di Pulau Sentinel Utara dianggap telah berada di sana selama 60,000 tahun, dan ia merupakan salah satu komuniti terakhir di dunia yang kekal terpencil sepenuhnya daripada masyarakat luar.

Untuk mengelakkan penyakit berpindah ke pulau itu, kerajaan India telah bersetuju untuk melarang semua bentuk perhubungan dengan masyarakat luar.

7) Arkib Rahsia Vatican, Vatican City

Terletak di kawasan dikawal ketat di Vatican adalah 85 kilometer rak yang mengandungi dokumen yang berkaitan dengan Gereja Katolik, sejak abad kelapan.

Beberapa artifak termasuk surat daripada Mary Queen of Scots yang memohon kepada Pop Sixtus V untuk menyelamatkannya daripada pemenggalan kepala dan dokumen pengusiran Martin Luther.

Arkib dibuka kepada penyelidik pada tahun 1881, tetapi bukan mudah untuk mendapatkan pas masuk. Penyelidik yang memohon akses hanya boleh mempunyai akses sehingga tiga bulan sahaja. Bilangan juga tidak melebihi 60 orang pada satu masa.

8) Fort Knox, Kentucky

Bilik kebal Fort Knox, rumah kepada kebanyakan rizab emas AS, telah disifatkan sebagai tempat yang paling dijaga ketat di bumi. Tiada seorang pun boleh masuk ke bilik kebal. Malah mereka tidak akan dapat masuk tanpa bantuan rakan sekerja mereka.

9) Bilik Kebal Benih Svalbard

Terletak kawasan pergunungan bersalji di antara Norway dan Kutub Utara, Bilik Kebal Benih Svalbard menyimpan koleksi besar benih dalam peti besi yang direka untuk menahan bencana buatan manusia dan alam. Sekiranya malapetaka besar berlaku, 890,000 sampel benih yang diawet dari hampir setiap negara di dunia akan memastikan pilihan makanan yang pelbagai. Bilik kebal membuka pintunya hanya beberapa kali setahun, dan bilangan pendeposit yang terhad dibenarkan masuk untuk menghantar benih ke raknya.

10) Gua Lascaux, Perancis

Lukisan prasejarah di gua Lascaux ditemui pada tahun 1940, dan ia menjadi tapak pelancongan selepas Perang Dunia II. Karbon monoksida daripada nafas pelawat mula merosakkan lukisan gua, yang kini dinamakan Tapak Warisan Dunia UNESCO, dan gua ditutup kepada orang ramai pada tahun 1963. Dibuka semula , tetapi hanya terhad kepada pengawet dan penyelidik sahaja.

Penafian

Pihak BicaraMinda tidak bertanggungjawab terhadap komentar  yang diutarakan melalui Tajuk " 10 tempat terlarang tiada sesiapa pun akan dibenarkan untuk melawat " di laman  ini. Ia adalah pandangan peribadi pengomentar dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengomentar sendiri.

By Bicara Minda

Lulusan Kejuruteraan Elektrik Universiti Malaya 1991 Aktif menulis blog alhadi.my

0Shares